PERFORMANS ZA PAMĆENJE: Evo zašto je u Beogradu vrištalo oko PET HILJADA LJUDI

U sklopu izložbe "Čistač" najpoznatija srpska konceptualna umetnica Marina Abramović je večeras na javnom predavanju u parku ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu okupila više od 5.000 ljudi sa kojima je podelila detalje iz svog života, stvaralaštva i umetnosti performansa.

Beta/AP

Nikad nijedan vizuelni umetnik nije nastupao pred ovolikom publikom, bar ne da ja znam. Zato je za mene ovo veče veoma posebno. Interakcija sa publikom čini performans umetnošću i bez vas, ja ne bih postojala – rekla je Abramović, a navodi u saopštenju.

printscreen

Ona je istakla da se “umetnik ne postaje, već da se kao takav radja”.

– Mi kao živa bića jednostavno dišemo, a kad prestanemo da dišemo više ne postojimo, isto tako je i sa stvaranjem. Kada se probudite, imate ideje i te ideje postaju opsesija i sve su veće i veće, zbog čega jednostavno osećate nemir u stomaku, i niste sposobni ni za šta drugo, osim da odete u svoj studio i radite na njenoj realizaciji. To je znak da ste umetnik – kazala je Abramović.

Ona je naglasila da je za umetnost neophodne žrtva, patnja i samoća.

– Umetnik ne sme sebe da smatra idolom. Narcizam koji je vrlo česta pojava, postaje prepreka izmedju umetnika i njegovog dela – poručila je Abramović.

Dodala je da performans predstavlja nematerijalnu vrstu umetnosti.

– Kada radiš u pozorištu, možeš da imaš lažni nož kao rekvizit, ali u performansu sve je realno, telo je telo, žilet je žilet, krv je krv. Nema glume, sve je stvarnost – rekla je Abramović.

Umetnica je sa publikom, kao svojevrsnu vežbu, izvela performans “AAA-AAA”, tako da se u parku ispred MSUB čuo krik više od 5.000 ljudi.