Pet puta je veća od Srbije i NIJE IZ AFRIKE: Još jedna zemlja POVUKLA priznanje Kosova!

Zemlje koje su donele odluku da povuku priznanje nezavisnosti Kosova trpe veliki pritisak.

Kosovo je Srbija
Wikipedia/Kolaž

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogrdu da je još jedna zemlja, koja nije iz Afrike, povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ali nije hteo da kaže koja je to zemlja, jer još nije stiglo zvanično obaveštenje.

Dačić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da kadgod neka zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, u tu državu odu diplomate sa Zapada i kosovski ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli da je ubeđuju da ne povlači priznanje.

PISMO PUTINU O KOME BRUJI SRBIJA: Šta piše u dokumentu kome se “preti Vučiću”?

Dačić je rekao da je pre dva dana dobio notu imejlom da je jedna zemlja povukla priznanje Kosova, odnosno “priznala da je pogrešila”, a da očekuje da sledeće nedelje ta nota bude dostavljena najbližoj ambasadi Srbije. U pitanju je šesta nota o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova koju je Srbija dobila.

Ta zemlja je, kako je rekao, pre oko šest godina priznala nezavisnost Kosova, pet puta je veća od Srbije i nije iz Afrike.

Nek sad oni (zvaničnici iz Prištine) obilaze svet i saznaju koja je to država. Sačekaćemo zvaničnu notu u ponedeljak ili utorak, kada će stići u ambasadu Srbije – poručio je Dačić.

Govoreći o informacijama koje se objavljuju vezano za zemlje koje su priznale Kosovo, Dačić je rekao da on “ne tvituje, nego pokazuje papire”.

“VELIKA ČAST ZA SRBIJU“: Putin je “rezervisao“ svoj dolazak, a evo šta se OČEKUJE od ove važne posete

Nek’ pokaže Pacoli, nek’ pokaže Priština (papire) ko je sve priznao Kosovo – rekao je Dačić koji je danas pokazao notu zemlje koja “nije iz Afrike”, koja je po površini pet puta veća od Srbije, da bi, kako je rekao, Pacoli prešao na drugi kontinent.

Dačić je rekao da to pokazuje da još ništa nije gotovo u vezi s Kosovom i da je Prišini bolje da “što pre prihvati kompromis”.

On je rekao da zemlje koje su donele odluku da povuku priznanje nezavisnosti Kosova trpe veliki pritisak.

Istog dana kada je objavljena nota Liberije da povlači priznanje nezavisnosti Kosova, SAD i druge zapadne zemlje su vršile pritisak na liberijskog predsednika Džordža Veu i tražile da primi Pacolija, rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je na konferenciji za novinare pokazao geografsku kartu na kojoj su označene zemlje koje su priznale i one koje nisu priznale Kosovo, i rekao da očekuje da će narednih meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti na ispod 100.

Oni (Kosovo) govore o 115, 166 – to je fatamorgana! – rekao je Dačić i dodao da prištinske vlasti to rade za “unutrašnju upotrebu”.

Na pitanje da li je ovo ključna godina za rešavanje pitanja Kosova, Dačić je rekao da je Beograd spreman na dogovor.

Neka svako izađe s dogovorom, kompromisom. Lako je nekome da priča i da ‘baca kletve’, a da ne predlaže ništa! – rekao je Dačić koji očekuje pritisak SAD na Prištinu za kompromis ili za razgovor o kompromisu.

Ministar je rekao da će Kosovo “možda sutra” da se kandiduje za prijem u Ujedinjene nacije, a u tom slučaju je bitan glas svake zemlje.