Tri imena su najbolja asocijacija za sajentologiju: Tom Kruz, Džon Travolta i - Lea Remini. Dok su dvojica glumaca delom poznati po nepokolebljivoj veri u "crkvu", Remini se iste javno odrekla 2013.

 

Glumica Lea Remini je progovorila o svojim iskustvima sa sajentologijom, prvo u intervjuima, onda u knjizi, a sada i u dokumentarnoj seriji na kanalu “A&E” (Leah Remini: Scientology and the Aftermath). 

Remini putuje širom SAD sa Majkom Rajnderom i razgovara sa drugim bivšim članovima o strahotama koje su navodno preživeli tokom godina službe veri. 

Ovo su neke od najšokantnijih tvrdnji iznetih u toj seriji:

Vođa crkve, Dejvid Miskevidž, navodno tuče svoje osoblje

Nekoliko bivših članova crkve progovorilo je o fizičkom nasilju koje su trpeli od strane Miskevidža. U svim opisanim situacijama, vođa sajentologa imao je vrlo promenljivo raspoloženje i u trenutku je umeo da zada udarac ili počne da davi članove osoblja. 

Kad god bi neko pokušao da se odbrani, obezbeđenje bi se umešalo i odmah uklonilo “neposlušnika”. 

Jedan od bivših članova, Džef Hokins, prisetio se da ga je Miskevidž pogledao, nakon što ga je pretukao i rekao mu: “Znaš li zašto sam to uradio? Da te podsetim ko je šef!”

Žene u Sea Org su navodno primorane da abortiraju, ukoliko zatrudne

 

U petoj epizodi, Remini sedi sa Markom Hedlijem, bivšim koordinatorom događaja i video producentom i njegovom suprugom Kler, bivšom članicom Sea Org organizacije, koja uključuje najposvećenije članove crkve. Kler je tokom života u sedištu organizacije u Hemetu zatrudnela sa prvim detetom, ali ju je crkva primoravala da abortira. 

Ako žena zatrudni, odmah joj zakazuju pobačaj kod lekara. Ako odbije, biva izopštena, nije joj dozvoljeno da razgovara sa mužem, stavljaju je pod prismotru i nalažu joj teške fizičke poslove – kaže ona. 

Mark i Kler uspeli su da pobegnu, iako su ih drugi članovi crkve čak jurili ulicama.

Neki ne uspevaju da pobegnu

Kler i Mark su takođe opisali i kakvi su uslovi života u bazi u Hemetu. Osim što su svuda postavljene kamere, pregleda se i elektronska pošta, jede se u strogo propisano vreme, a ograda koja okružuje imanje ima bodlje na obe strane. Kler kaže da je jedna njena prijateljica pokušala da pobegne i da je upala u zamku izvan imanja gde su je momentalno pronašli čuvari. Poslali su je nazad i naložili joj težak fizički rad. Drugu, koja je uspela da pobegne čak u Južnoafričku Republiku, pronašli su i vratili nazad.

Ako napustite crkvu, izgubićete celu porodicu

Ako član crkve progovori protiv sajentologije ili odluči da je napusti, biće ocenjen kao “supresivna osoba”. Ako je porodica te osobe još u crkvi, moraće da se odrekne otpalog člana, što znači prekid svake komunikacije.

Sajentolozi veruju da imaju lek za mentalne bolesti

U filnalu sezone, Lia razgovara sa Brendonom Rajsdorfom, bivšim članom crkve koji pati od bipolarnog poremećaja. U vreme intervjua, Brendon je bio pod psihijatrijskom negom. 

Iako se sada oseća mnogo bolje, on je ispričao da su ga tokom jednog nervnog sloma, članovi crkve primorali da prođe kroz “introspekcijski pregled”, odnosno nešto što oni smatraju lekom za mentalne bolesti. 

To podrazumeva zaključavanje čoveka u sobu dok “epizoda” ne prođe, što prema njihovom mišljenju znači da je bolest zauvek napustila telo. 

Sajentolozi takođe negiraju svaki značaj psihologije i smatraju da se mentalne bolesti mogu lečiti vitaminima i intenzivnim preispitivanjem.loading...