PET ZEMALJA POVLAČI PRIZNANJE? Kosovo u problemu zbog KRŠENJA sporazuma

Beograd i Priština obavezali su se Vašingtonskim dokumentom iz septembra 2020. godine da pristaju na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja.

Pixabay.com/Kolaž

Srbija ima čvrste garancije pet zemalja da su spremne da povuku odluku o priznavanju lažne države Kosovo, saznaje se u Vladi Srbije.

Ukoliko Priština bude prekršila sporazum po kome treba da se uzdržava od kandidature za prijem u međunarodne organizacije, Beograd će od tih država zatražiti da otpriznavanje aktiviraju.

Beograd i Priština obavezali su se Vašingtonskim dokumentom iz septembra 2020. godine da pristaju na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja, odnosno na podnošenje zahteva za prijem u neku od međunarodnih organizacija.

Nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da Albanci hoće da učlane Kosovo u Konferenciju međunarodnih sudova što je, kako je rekao, nepoštovanje Vašingtonskog sporazuma.

Odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnsoti Kosova do sada je povuklo 18 zemalja, a lobiranje u tom pravcu Srbija je stavila “na led” posle dogovora u Beloj kući.