Iz preduzeća poručuju da dužnici imaju rok od osam dana da izmire dug, kao i da će, ako to ne učine, biti pokrent postupak prinudne naplate.
– Uputili smo opomene svim korisnicima koji su prekoračili rok za plaćanje računa od 90 dana za period od februara 2018. do poslednjeg mesečnog računa – rekla je za TV Prva Milica Paunović iz JKP Infostan.
Kako je navela, to preduzeće u skladu sa zakonskim propisima nije u obavezi da šalje opomenu pred tužbu jer je na svakom mesečnom računu korisnicima precizno ukazano da li imaju dugovanje i koliko iznosi.
– Ovu opomenu uputili smo kako bismo dali dodatni rok od osam dana da se izmire zaostale obaveze. Ukoliko se korisnici ne odazovu opomeni, u obavezi smo da u skladu sa zakonskim rokvima pokrenemo postupak prinudne naplate – kazala je Paunović.
Napomenula je da se prinudna naplata sprovodi u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju i dodala da je Infostan u obavezi da u roku od godinu dana pokreće postupke prinudne naplate kako potraživanja ne bi zastarela.
Paunović je pozvala sve korisnike da izmire svoja dugovanja i da se obrate tom preduzeću ukoliko imaju nedoumica u vezi sa opomenom.
Na pitanje da li dugovanja mogu da se plate na odloženo ili na drugi način, pošto ima i korisnika sa dugovanjima koja ne mogu da izmire za osam dana, Paunović je podvukla da dug mora da se izmiri u celosti kako ne bi bio pokrenut postupak prinudne naplate.
– Mi naplaćujemo komunalne usluge za sva komunalna preduzeća, koja su davaoci usluga, i bez njihove saglasnosti ne možemo da sklapamo sporazume o otplati duga na rate – naglasila je Paunović i dodala da građani koji kasne do tri meseca sa plaćanjem računa nisu obuhvaćeni ovom opomenom.
Upitana o primedbama mnogih građana da su dobili veći račun za januar, Paunović je kazala da nijedna komunalna usluga nije poskupela, a da veći računi znače da je neko od davalaca usluga dostavio Infostanu nalog o većoj potrošnji u tom mesecu.
– Pozivamo korisnike da nam se obrate, a ako se reklamacijom utvrdi greška, korekcija će biti učinjena na sledećem računu – navela je Paunović.