OD ULIČNIH SVIRAČA DO SVETSKIH PRVAKA: Bili su pobednici prve sezone “Ja imam talenat”, a evo GDE SU DANAS PILEROVI

Pilerovi
Printscreen

Pilerovi su pre osam godina oduševili Srbiju učešćem u emisiji "Ja imam talenat", a danas zauzimaju svoje mesto na svetskoj muzičkoj sceni.

 

Srbija je pre osam godina plakala zbog dirljive priče mladih Pilerovih, a istovremeno se divila njihovom raskošnom talentu, kada su nastupili u prvoj sezoni šou programa “Ja imam talenat”.

Braću Danijela i Darka i njihovu sestru Sandru su mnogi Beograđani i pre pojavljivanja na televiziji, sretali u Knez Mihajlovoj gde su svirali od malih nogu i to sa samo jednim ciljem – da zarade za muzičko školovanje. 

Učešćem u talent šou uspeli su da taj san ostvare, pa su novac koji su tada osvojili potrošili za dalje usavršavanje na prestižnom konzervatorijumu u Beču. Njihov talenat, koji je prepoznat još pre osam godina u Srbiji, sada je dobio i međunarodnu potvrdu.

 

Skandal zbog koga ih je podržala Austrija 

Pre četiri godine Pilerovi su osvojili drugo mesto u austrijskom šou programu “Velika šansa”, a njihovo učešće tamo je obeležio komentar jednog od članova žirija Petera Rapa. On je tada rekao da oni promoviši “romsku muziku” i da u Austriji ima već mnogo emigranata, ali je veliki deo javnosti to osudio i stao na stranu talentovanih muzičara.

Posle toga smo dobili puno čestitki i ovacija, kao i ponuda za nastupe – priznao nam je mlađi brat Pilar.

Proteklog vikenda je u Francuskoj održano muzičko takmičenje “67 Trophee Mondial” na kome su učestvovali muzičari iz čitavog sveta. U kategoriji World Music braća Danijel (harmonika) i Darko (violina) su osvojili prvo mesto svirajući “Secret Garden”, ruske kompozicije, popularne melodije i nekoliko klasičnih kompozicija. 

– Oduvek smo maštali o ovoj nagradi i sada smo uspeli da je osvojimo! Bili su učesnici iz 100 zemalja, a mi smo kao duet uspeli najboljim plasmanom da osvojimo 67 svetski trofej u Franucuskoj (La onet lechetau) što znači da smo postali zvanično svetski prvaci – sa ponosom otkriva Darko Piler za Dnevno.rs.

Darko je imao samo sedam, a njegovi sestra i brat pet i osam godina, kada su počeli da sviraju u Knez Mihajlovoj ulici. Danas, posle mnogo truda i rada, Darko i Danijel se spremaju za diplomske ispite. Danijel na bečkom konzervatorijumu studira harmoniku u klasi mr Jovice Đorđevića, a mlađi Darko violinu na Ričarg Vagner konzervatorijumu u klasi profesora Evgenija Čevkenova.

– Iako kada diplomiramo dobijamo status profesora, brat i ja smo odlučili da upišemo i master studije. Istovremeno, nastupamo po celoj Austriji zajedno sa poznatim austrijskim muzičarem i komičarem Otom Šenkom – rekao nam je Darko.

 

Beogradska publika će posle osam godina, moći da vidi talentovane Pilerove uživo, ali ne na ulici, već na njihovom prvom solističkom koncertu, koji bi trebalo da se održi u januaru sledeće godine.

Darko Piler kaže da će na njemu svirati svoje autorske kompozicije, kao i neke njihove obrade. Naravno, na repertoaru će se naći i srpska tradicionalna muzika, a u Beogradu će Pilerovi ponovo nastupiti kao trio