PINK PANTERI PONOVO NA BALKANU: U spektakularnoj pljački šoping centra ukradeni SATOVI I NAKIT milionske vrednosti

šoping mol
pixabay

Zbog sumnje da su prodavnicu satovima u zagrebačkom Siti Centru opljačkali stranci, policajci su proveravali goste u hotelima, međutim pljačkaši i ukradeni satovi su nestali.

 

Foto: Foter/Skley / photo on flickr 

Sigurno je da se u tako veliku pljačku ne kreće ako unapred nije dogovorena prodaja. Najveća opasnost je opljačkanu robu držati kod sebe, i ostaviti je u zemlji u kojoj je ukradena. Ovako je pljačku dragulja, nakita i satova opisao jedan od članova međunarodne bande Pink Panter.

Njihov posao doslovno se odrađuje u sekundama. Uz sebe uvek imaju štoperice, jer posle 30-ak sekundi od razbijanja izloga moraju da pobegnu kako bi što lakše izbegli policiju. Uz to, u pljačkama nikad nema ljudskih žrtava. Radnici ostaju u šoku i pod stresom, ali nikada nisu imali težih posledica. Zato je ta banda, osim u policijske dosijee, ušla u legendu sveta istražitelja.

Upravo poštujući sva ta pravila, dvojica maskiranih i naoružanih bandita opljačkala su prodavnicu satovima Krona prošlog petka u zagrebačkom šoping centru . Dok je jedan razbijao izloge i skupocene satove trpao u torbu, drugi je, naoružan pištoljem, pretio radnici i svima ostalima koji su se pre otvaranja zatekli u centru.

S milionskim plenom istrčali su iz radnje, odgurnuli radnika obezbeđenja koji je pokušao da ih zaustavi i pobegli na motociklu. Kako se nezvanično saznaje  plan pljačke bio je detaljno isplaniran jer su morali da znaju kad da uđu, šta uzimaju, koliko će biti ljudi, koja im je ruta za beg i koliko imaju vremena.

Lokalne “kokošare” policija je odmah isključila kao osumnjičene i okrenuli se istraživanju stranih gostiju. Proverili su spiskove ljudi koji su odseli u zagrebačkim hotelima. Tražili su dvojicu koji bi odgovarali visini, načinu kretanja, odeći i ostalim poznatim informacijama iz istrage.

Nije isključeno da su imali i pomagača, muškarca ili ženu, koji im je pomogao u planiranju. O ovakvim pljačkama skupocenih satova lokalna policija obavestila je  i kolege u susednim državama, a istraga je zainteresovala i Interpol koji prati međunarodni kriminal.

Niko iz istrage ne može i ne  želi da potvrdi da li je reč o članovima bande Pink Panter. Vrednost opljačkane robe obično iznosi milione evra, ali uvek traže nove ljude koje bi uključili u svoje akcije. Službena izjava policije je da je istraga još u toku. Međutim, četiri dana bez otkrivanja počinilaca i plena uveliko otežava privođenje istrage kraju.

Inače, organizacija Pink Panter ima oko 200 članova, nema piramidalnu strukturu i šefove čijim bi zatvaranjem policija zaustavila razbojništva. Članovi rade slično, u malim grupama i bez jasnih poveznica. Zato su policije širom sveta uhapsile svega pedesetak njihovih razbojnika.