PISMO PUTINU O KOME BRUJI SRBIJA: Šta piše u dokumentu kome se “preti Vučiću”?

Poslanik Slaviša Ristić poslao je pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem je ukazao na tešku političku situaciju Srba sa Kosova i Metohije, navodeći da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum s Prištinom i da Vučića "tragična sudbina ubijenog premijera Zorana Đinđića jasno upozorava šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje" dato Zapadu.

Beta/Kolaž

Ristić koji je poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije u parlamentu Srbije, u otvorenom pismu Putinu naveo je da mu se obraća na važan dan za Srbe, Vidovdan, kao iskrenom prijatelju, zato što se Vučić sprema da potpiše sporazum sa Prištinom koji bi, kako je ocenio, de fakto i de jure, značio odvajanje Kosova i Metohije od Srbije.

– Glavni razlog za ovakvu ‘preteranu kooperativnost’ predsednika Srbije leži u tome jer je on to obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast. Tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje. Građanima Srbije ustupanje Kosova i Metohije vlast pravda boljim životom po prijemu u Evropsku uniju – naveo je Ristić.

Ukazao je na to da kosovski predsednik Hašim Tači “ne krijući” izjavljuje da će posle takvog sporazuma Kosovo postati član NATO, i navodi da “im je to Zapad čvrsto obećao”.

Ristić je u pismu naveo i da “prorežimski mediji u Srbiji” ističu rusofilstvo Vučića, koji se hvali da se sa Putinom sastao 13 puta i da ima prijateljske odnose sa Rusijom, želeći da pokaže da za politiku prema Kosovu i Metohiji ima i rusku podršku.

– Mi znamo da to nije istina jer smo više puta od Vas čuli da se status Kosova i Metohije mora rešavati u skladu sa Rezolucijom 1244 (Saveta bezbednosti UN). Preterana kooperativnost, da ne upotrebimo neku drugu reč, nije u duhu Rezolucije 1244 SB UN, a suprotna je i sa važećim Ustavom Republike Srbije. Čudno deluje da vlast u Beogradu traži od Rusije da spreči ulazak “Kosova” bilo da je to Unesko ili Interpol dok ona sama omogućava ‘Kosovu’ da postane članica brojnih međunarodnih institucija i organizacija – naveo je Ristić.

Zamolio je Putina da aktuelnoj vlasti u Srbiji ukaže da nikakve evro integracije ne mogu da kompenziraju gubitak teritorije, naročito one koja je “temelj srpske duhovnosti i državnosti kao što je Kosovo i Metohija”.

– Ono što bismo mi želeli je da Vas zamolimo da, bez obzira i ako Beograd potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa separatistima, a od Vas bude tražio da omogućite samoproglašenoj republici Kosovo stolicu u Ujedinjenim nacijama, da na to ne pristanete. Dokle god postoji Rezolucija 1244 u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija Srbija, onda je ono i stvarno Srbija – naveo je Ristić u otvorenom pismu.