Prošlog meseca je jedna majka izbačena iz autobusa usred Beograda zbog ovog pravila!

 

Prvo da razjasnimo – biti mama je teško. Kretati se sa detetom po gradu je teško, naročito kada je u igri i gradski prevoz. S druge strane, vožnja gradskim prevozom je teška sama po sebi. Te dve teške stvari daju paklenu kombinaciju u kojoj nema pobednika, već samo isfrustriranih i izmrcvarenih putnika.

Pre izvesnog vremena je GSP pokušao da tu situaciju reši na sasvim pogrešan način, i to uvođenjem pravila da majke sa kolicima moraju da dete drže u naručju, a kolica sklope pri ulasku u autobus. To je rezultovalo brojnim incidentima, između kojih i ovim koji se dogodio početkom avgusta ove godine:

 

To je neizvodljivo, i potencijalno opasno za majku, dete i sve ostale putnike, naročito u prevozu poput ovog u Beogradu, gde se putnici prevoze kao krompiri, na putu sličnijem minskom polju nego putu. Dakle, ta varijanta se odbacuje.

Međutim, postoje i stvari koje je moguće izvesti kako bi vožnja bila prijatna za sve učesnike. Za majku i dete u kolicima, idealna varijanta je da majka zauzme mesto koje je i namenjeno mamama, dok će kolica ostaviti pored sebe. To sve zvuči lepo u teoriji i u uređenim društvima, gde se u autobusu nalazi onoliko putnika za koliko je i predviđen, a ne pola grada, i gde putnici imaju dobru volju da majci ustupe mesto.

 

Kako je to redak slučaj, sledeća idealna varijanta je da majka sa kolicima stane u sam kraj autobusa. Time će imati više kontrole nad kolicima, i zauzimati manje mesta u prevozu, pošto, složićemo se, i drugi ljudi imaju svoje obaveze i želju da uđu u isti autobus.

Suštinski, roditelji bi, zarad svog, ali i mira ostalog putnika, trebalo da razmotre sledeće stvari:

 

1) Izbegavati špic, jer se u to doba i sam odrastao čovek teško izbori za mesto u autobusu.

2) Razmisliti da li su kolica neophodna, pa ukoliko je destinacija kratka, i ukoliko je zgodno, nosiljka je verovatno bolji izbor.

3) Ako su kolica neophodna, onda je svakako preporučljiv lagani model kojim e lako manipuliše.

4) Sklonite se što dalje od vrata, zbog svoje udobnosti, ali i zbog udobnosti ostalih putnika.

5) Ako se već niko ne nudi da ustane, zamolite nekoga da vam ustupi mesto.loading...