Slavni "ča-ča-ča" krug, odnosno Borča, Ovča, Krnjača, pa Karaburma, Mirijevo, Kotež, Labudovo brdo, Surčina, Batajnica... nastavite niz. Ima li tu Beograđana?

 

“Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno”, govorio je Duško Radović.

Da je hteo da bude još precizniji, pojam Beograda suzio bi na krug dvojke. Međutim, Duško kao da je znao u šta će se pretvoriti krug dvojke, pa je taj detalj mudro izbegao. Ipak, nije bio toliko dalekovid da je mogao da pretpostavi u šta će se pretvoriti njegov voljeni Beograd – da jeste, ne bi bilo ni citirane rečenice.

Dakle, pitanje je – gde žive pravi Beograđani, i ima li ih van kruga dvojke?

Ako ćemo pravo, odgovor je jednostavan – ako plaćaš “beogradske” poreze, onda si Beograđanin, svidelo se to nekom ili ne. Međutim, i od tog, kao i od mnogih drugih pitanja, napravili smo pravu filozofiju, pa se tako širom unutrašnjosti Srbije širi forica da, kada ti neko kaže da je iz Beograda, zapravo živi u Krnjači ili sličnom naselju.

To stanovište poteklo je od samih Beograđana, koji trocifrene autobuse koji voze do “ča-ča-ča” naselja zovu “seljobusi”. A ima li u “seljobusima” pravih Beograđana? Verovali ili ne, više nego u krugu dvojke.

“Ča-ča-ča” naselja su od nepoželjnih naselja postala utočište Beograđana koji se od najezde došljaka povlače sve dalje od centra. Ako ovako nastave, Beograđani će osnovati svoj novi Beograd koji neće imati veze sa ovim sadašnjim.

I, još jedna stvar – “pravi Beograđani” su najdosadnija vrsta Beograđana sa kojima ćete imati priliku da porazgovarate, a ukoliko vas zanima još stvari po kojima ćete razlikovati prave Beograđane od lažnih pravih Beograđana, pročitajte detaljan opis OVDE.loading...