PITAJ PRAVE BEOGRAĐANE: Šta će mi se desiti ako u prevozu ČITAM TUĐE NOVINE I PORUKE?

Tramvaj
Dnevno.rs/Petar Marković

Ne, niste neprimetni i znamo da nam čitate preko ramena! A imamo i način da vas sprečimo u tome!

 

Od kada je gradskog prevoza, ima i čitača preko ramena. Kako da znate da ste u kandžama čitača? Prvi znak za uzbunu je teško disanje koje čujete iza ili iznad sebe – u svakom slučaju je znak za uzbunu, jer ako ne čita, radi nešto mnogo gore.

Niko, baš niko, ne voli da mu iza leđa čitate novine, knjigu, poruke na telefonu. Svako, baš svako, voli da virne u tuđe štivo ako mu se pruži prilika. Kako onda razrešiti tu dramsku situaciju?

Po nekim opštim pravilima, postoji prihvatljivo i diskretno čitanje, takozvano bacanje oka, a postoji i otvoreno i upadljivo čitanje. Mi imamo jednu vest za vas – ako si dovoljno blizu da možeš da pročitaš bilo šta što saputnik drži u ruci – preblizu si!

Ovo pravilo je, nažalost, primenljivo u civilizovanim zemljama koje imaju funkcionalan gradski prevoz. U zemljama trećeg sveta, poput naše, gde putnici sede jedni drugima u krilu, to pravilo je neodrživo, pa zato najviše i baštinimo ovakvu sortu ljudi.

Isto kao što je prihvatljivo da na ulici baciš oko na nekoga ko ti je lep, ali ne i da piljiš u njega, tako možeš i da baciš oko na koricu knjige ako te interesuje naslov, ili da vidiš koje novine saputnik čita. I sekund preko toga je previše, a tuđi telefon je apsolutno zabranjena zona.

Šta onda raditi ako imaš neodgojenog saputnika koji je rešio da po svaku cenu pročita tekst iz tvojih novina? Vrlo je jednostavno – ako mu pogledom daš do znanja da znaš šta radi, a on ne odustaje od svoje namere, dozvoli mu da pročita jednu rečenicu, a onda okreni list. I tako na svakoj stranici. Što se poruka tiče, poželjno je intimne poruke, poput ove sa vrha teksta, ostaviti za intimnije okruženje, naravno, ako ne želite da vam se prepiska posle razvlači po bespućima interneta.

Šta još uraditi? Ako je čitač rešio da vam vidi poruku koju kucate, napišite velikim slovima “tip/žena iza mene (lokaciju menjajte shodno situaciji) neverovatno smrdi”. Provereno pali!

A šta može da vam se desi ako ste uporni čitač, pitate se? Da sasvim opravdano dobijete jednu vaspitnu, bez mogućnosti ulaganja prigovora.