Pitali su građane Srbije DA LI SU SPREMNI NA LIČNU ŽRTVU ZARAD KOSOVA… Odgovor se mnogima NEĆE DOPASTI

Kosovo je Srbija
Wikipedia/Kolaž

Građani su svesni da Srbija nema moći na Kosovu i Metohiji i većina njih kao realnu budućnost vidi nezavisnost Kosova dok kao najbolje rešenje vide suštinsku autonomiju u okviru Srbije, iako nisu spremni za lična odricanja u tom cilju, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Fondacije za otvoreno društvo

 

Predstavljajući rezultate istraživanja, predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević kazao je gradjani nemaju čvrste i konzistentne stavove o Kosovu i Metohiji, već da na njih utiču pojedinačni dogadjaji i emocije, ali i stavovi okoline.

– Kosovo je užasno eksplozivna tema koja nije prioritet dok se tamo nešto ne dogodi. Građani kažu da su nizak standard ili nezaposlenost prioriteti dok 59 odsto ispitanika ne prati teme o Kosovu – kazao je Bogosavljević na predstavljanju rezultata istraživanja u beogradskom Medija centru.

On je kazao da je za 60-ak istraživanja stavova građana o Kosovu koje je Ipsos stratedžik marketing sproveo za 21 godinu, “najšokantnije to što nema šokantnih novina”.

– Ono što vidimo kroz ta istraživanja je da postoji mnogo stabilnija nestabilnost u stavovima građana nego bilo šta drugo – naveo je Bogosavljević dodajući da nedostaje ozbiljna i argumentovana rasprava o mogućim rešenjima statusa Kosova i Metohije.

Predstavljajući rezultate, Bogosavljević je naveo da po petina gradjana veruje da će Kosovo postati nezavisno u budućnosti, odnosno da će se trenutno stanje održati, dok 11 odsto ispitanika smatra da je najbolje rešenje ostanak Kosova u sastavu Srbije kao suštinske autonomije, iako ne znaju šta ona podrazumeva.

Upitani da li Srbija treba da se drži procesa evrointegracija po cenu priznanja nezavisnosti Kosova, 42 odsto ispitanika je navelo da je Kosovo izgubljeno i da se treba fokusirati na evrointegracije dok 36 odsto građana smatra da Srbija nema nikakve koristi od EU i da ne treba da pravi kompromise po pitanju Kosova.

– Raste procenat građana koji nisu skloni kompromisu oko Kosova ali generalno mali broj je spreman na lično odricanje zarad očuvanja Kosova u sastavu Srbije, pri čemu građani koju su spremni na tu žrtvu u prvom redu navode da bi prihvatili ukidanje Šengena ili život sa trenutnim ekonomskim standardom zarad očuvanja Kosova – kazao je Bogosavljević.

Istraživanje je pokazalo i da 40 odsto građana smatra da bi priznanje nezavisnosti Kosova vodilo daljem rasparčavanju Srbije ali i da je za dve trećine gradjana, ako bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije, neprihvatljivo da predstavnici Albanaca budu na visokim držvanim funkcijama.

Više od 40 odsto građana smatra i da bi političar koji bi priznao da je Kosovo izgubljeno, pokazao veliku hrabrost i stekao poštovanje naroda ali većina ispitanika smatra i da bi to bilo njegovo “političko samoubistvo”.

Upitan kako bi se građani izjasnili na eventualnom referendumu o rešenju statusa Kosova i Metohije, Bogosavljević je kazao da u slučaju da referendumsko pitanje bude jasno i precizno definisano, ne postoji podrška da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Izvršna direktorka Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić ocenila je da građanima nedostaje mnogo podataka na osnovu kojih bi mogli da zauzmu konzistentan stav o rešenju statusa Kosova i Metohije.

– Mesecima posle početka unutrašnjeg dijaloga, građanima nedostaju informacije na osnovu kojih mogu da zauzmu racionalan i informisan stav. Građanima nije jasno šta Srbija želi i koji su njeni dugoročni planovi po pitanju Kosova, šta je cilj i kako se može ostvariti – rekla je Jadranka Jelinčić.

Po njenim rečima, građani ne znaju koliko Kosovo i Metohija koštaju Srbiju, kako i koliko se može zaraditi od resursa na Kosovu, niti kako žive Srbi na toj teritoriji, posebno većina južno od Ibra.

– Građani ne znaju ništa ni o sadržaju ni o posledicama rešenja koja se nude, ne znaju šta normalizacija odnosa u skladu sa Briselskim sporazumom podrazumeva. To služi malo na čast političkim elitama koje su vladale Srbijom od početka dijaloga u Briselu i rečitije govori o njihovoj odgovornosti od mesta Srbije na raznim svetskim indeksima – kazala je Jadranka Jelinčić.

U terenskom istraživanju koje je Ipsos spoveo od 17. do 27. decembra 2017. godine, učestvovalo je 1.045 ispitanika sa teritorije Srbije bez Kosova i Metohije.loading...