Pitanje koje sve zanima: KADA ĆE U SRBIJI BITI UKINUTE VANREDNE MERE? Evo šta kaže Krizni štab

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović istakao je da među obolelima ponovo ima više starijih, za razliku od jula, kada su mlađi češće obolevali.

Printscreen B92

“Dominirale su osobe mlađeg i srednjeg doba, ali sada se ponovo vraćaju starija doba. Međutim, broj tih pacijenata je manji nego kao kada smo radili 350 pregleda za jedan dan. Klinička slika je takva da 20 odsto do jedne trećine zahteva bolničko lečenje”, izjavio je Stevanović.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da ćemo sledeće nedelje imati više informacija u vezi sa početkom školske godine.

“Gledamo iskustva svih zemalja u vezi organizovanja nastave u školama.Imamo jasne smernice, rukovođeni isključivo principima medicine koji su zasnovani na dokazima. Ostalo je da usaglasimo još par elemenata, a o tehničkim detaljima bićete obavešteni početkom sledeće nedelje”, poručila je Kisićeva.

Ona je rekla da je “sudar gripa i kovida izvestan”.

“Istovremena pojava sezonskog gripa i koronavirusa je izvesna, ali opšte mere prevencije važa za oba virusa tako da to ne donosi nove probleme a za virus gripa postoji i vakcina”, rekla je.

Ona je izjavila da su najveći pikovi zaraze gripa od decembra do februara i početak marta prethodnih godina.

“Ako gledamo prethodne godine, sezona gripa počinje od kraja oktobra i traje do marta, što je dug period. Imali smo najveći broj obolelih u februaru. Najveći pikovi prethodnih sezona su od decembra do februara, a nekad i do marta”, poručila je.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković rekao je da je došlo do povećanja broja zaraženih u Leskovcu i Kruševcu, ali i do smanjenje u Valjevu i Šapcu.

On je dodao da će mere biti ukinute tek kada “brojevi budu bolji”.

Zamenica Instituta “Batut” kaže da se u istraživanju kontakata zaraženih kreće od porodice.

“Kada je u pitanju istraživanje kontakata, epidemiološko istraživanje se prvo fokusira na porodične, intenzivne kontakte, u takvim uslovima se sprovode mere kućne izolacije. U širim kontaktima se razmatra da li je kontakt bio rizičan ili ne, a onda se u skladu sa tim donose odgovarajuće odluke, rešenjem sanitarne insprekcije stavlja u kućnu izolaciju. Svi treba da se ponašamo kao da smo nosioci infekcije”, rekla je Kisićeva.