PJONGJANG SPREMAN NA OSVETNIČKI UDAR: Pretvorićemo Južnu Koreju u ogromnu buktinju i gomilu pepela

Kim Džong Un
Beta

Vojska Severne Koreje saopštila je da će "fizički odgovoriti" na američko i južnokorejsko raspoređivanje sistema raketne odbrane THAAD na Korejskom poluostrvu.

 

“Primenićemo fizički odgovor kao meru čim bude potvrđena lokacija i vreme raspoređivanja ovog invazivnog sredstva u cilju američke nadmoći u svetu, sistema THAAD, na teritoriji Južne Koreje”, saopštila je severnokorejska vojska, prenosi danas Rojters, pozivajući se na agenciju KCNA.

U saopštenju se navodi da je vojska Severne Koreje nepokolebljivo spremna na nemilosrdan osvetnički udar kojim će Južnu Koreju pretvoriti u “ogromnu buktinju i gomilu pepela” čim dobije naređenje da izvede napad.

Južnokorejska predsednica Park Geun-hje rekla je danas da sistem THAAD nema za svrhu da uzme na nišan nijednu treću zemlju, već da je usmeren isključivo protiv pretnje Severne Koreje.

SAD i Južna Koreja su u petak saopštile da će ovaj protivraketni sistem, koji se koristi u velikim visinama, biti korišćen u cilju suprotstavljanja rastućim nuklearnim i raketnim sposobnostima Severne Koreje, podseća britanska agencija.

Severna Koreja često preti napadima na interese Južne Koreje i SAD u Aziji i na Pacifiku.

Najava o raspoređivanju sistema THAAD, koja je izazvala brz i oštar protest Kine, usledila je dan nakon što je američko Ministarstvo finansija stavilo na crnu listu severnokorejskog lidera Kim Džong-una zbog kršenja ljudskih prava.

Severna Koreja je stavljanje svog lidera na crnu listu okarakterisala kao “objavu rata” i zapretila snažnim odgovorom.

Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane rekao je da će u roku od nekoliko nedelja biti izabrana lokacija za rasproeđivanje THAAD-a i da saveznici nastoje da ga učine operativnim do kraja 2017. godine.

SAD imaju 28.500 vojnika respoređenih u Južnoj Koreji, kao nasleđe iz Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine.loading...