PLAČ BEBE POSLE TRI DECENIJE: U OVOM srpskom selu konačno je rođeno dete

Beba
Pixabay.com

Opština Gadžih Han je jedna od najstarijih u Srbiji, posla nema, mladi odlaze, mnoga sela su zapuštena, ali jedan primer pokazuje da nije sve tako crno.

 

U selu Kalenticu plač bebe se začuo posle skoro tri decenije.

Do rođenja malog Davida njegovi roditelji Sveta i Milica su bili najmlađi meštani u selu, a kažu da su imali dobre razloge da ostanu i osnuju porodicu.

Sveta kaže da se odlučio na takav korak zato što je rođen u selu i da zbog toga ima motiv da ostane i da oseća nostalgiju za selom, dok Milica ističe da joj nije bilo teško da donese takvu odluku jer je bila zaljubljena.

– Još sam, sada možda još više – dodaje Milica.

Mladi bračni par kaže da je teško naći posao u gradu, a u selu se nekako snalaze. Imaju malo zemlje, a Sveta povremeno odlazi u nadnicu.

U selu gde je do pre nekoliko decenija živelo više od 400 ljudi, skoro pola domaćinstava je sada prazno. U Kaletincu živi tek oko četrdesetak meštana, a većina je odavno zašla u osmu deceniju života.

Škola je odavno prazna i zapuštena, a poslednje zvono se čulo davne 1971. godine. U poslednjoj generaciji bio je 55-godišnji Grujica Milojković.

Kaže da je sredinom ’60. godina u školi bilo 40 do 50 učenika, a onda je došlo do osipanja. Slično je i u Gadžinom Hanu, od sredine prošlog veka broj stanovnika smanjen je trostruko.

– Ono što možemo da uradimo jeste da se više uloži u poljoprivredu, da se otvori neki novi pogon i da na taj način, kroz zapošljavanje, ljudi koji su ovde mogu da ostanu, a deo se možda i vrati – navodi predsednik Opštine Gadžin Han Saša Đorđević.

Do nekih boljih vremena mladi ipak nemaju dovoljno motiva da ostanu u Gadžinom Hanu. Ni mladi bračni par koji je za sada odlučio da ne napušta selo, ne vidi budućnost svog deteta na selu niti u najbližem većem naselju.

– Ako bude bilo prilike, sigurno ćemo negde otići zbog njega, da bi on imao lepšu budućnost – zaključuje mlada majka Milica.