PLAĆENI UBICA NE STIŽE U SRBIJU: Čaba Der će iz Češke biti izručen ovoj zemlji

Češka ministarka pravde Marije Benešova odlučila je danas da Čabu Dera, mađarskog i srpskog državljanina koga su zbog plaćenih ubistava tražile Mađarska, Holandija i Srbija izruči Mađarskoj.

printscreen/youtube.com/OpsporingVerzocht

– Ministarka Benešova je dala prednost Mađarskoj nakon poređenja ozbiljnosti počinjenih krivičnih dela i visine kazne koja mu je pretila u pojedinim zemljama – kazao je danas češkoj agenciji ČTK portparol češkog ministarstva pravde Vladimir Žepka.

Portparol je naglasio da je proces izručenja ubrzala pomoć Eurojust-a iz Haga jer su organizovali sastanke predstavnika pravosuđa sve tri zemlje koje su tražile izručenje i efikasnija je bila razmena informacija.

Krajem maja Gradski sud u Pragu presudio je da Der može biti izručen Mađarskoj, s čime se složio, dok je kategorično odbio da bude izručen Srbiji.

– Ima svoje razloge za to koje sada neću da objašnjavam – kazao je u maju advokat Dere Blend Raji, dok je sam Der pred sudom u Pragu 28. maja kada se odlučivalo o izručenju Mađarskoj rekao da želi da ide u Mađarsku jer tamo ima porodicu.

Da je dopustivo i moguće izručenje Srbiji koja je Dera tražila zbog likvidacije Nebojše Markovića iz Beograda na Banovom brdu, praški sud je odlučio 13. juna a Holandija je svoj predmet prepustila Madjarskoj i odustala od izručenja.

Čaba Der uhapšen je 1. marta u Pragu u hotelu Amadeus a u hotelskoj sobi su pronađeni falsifikovani pasoši, dva pištolja, prigušivač i municija i perike kojima je menjao svoj izgled dok se krio od policijske potere na osnovu zahteva Mađarske, Holandije i Srbije.

Kad su ga u maju pred sudom pitali zašto je ubijao, Der je odgovorio “za pare” a dobro raspoložen čak je čestitao policajcima što su uspeli da ga nađu i uhapse.

Izručenje Der čeka u Pragu u zatvoru sa pojačanim nadzorom, po znatno oštrijem režimu nego ostali, nema prava da sreće sa ostalim pritvorenicima, jer, kako pretpostavlja njegov advokat, češke vlasti se plaše da bi mogao nekoga da povredi.