PLAMEN KOJI JE OBASJAO BEOGRAD: Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save (FOTO)

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je večeras ispred Hrama Svetog Save na Vračaru pred velikim brojem građana.

Beograd, 6.1.2018. - Tradicionalno paljenje badnjaka u porti Svetosavske crkve kod hrama Svetog Save predvodio je patrijarh SPC Irinej. U danasnje vreme badnjak se pali u crkvenim portama, posto je tesko odrzati tradiciju paljenja badnjaka u kucnomm ognjistu. Badnji dan predhodi Bozicu, kojim se obelezava rodjenje Isusa Hrista. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej srpskom narodu, ali i svim drugim narodima sa kojima kako je rekao, delimo lepote neba i zemlje, poželeo je mir, slogu i ljubav.

Beograd, 6.1.2018. – Tradicionalno paljenje badnjaka u porti Svetosavske crkve kod hrama Svetog Save predvodio je patrijarh SPC Irinej. U današnje vreme badnjak se pali u crkvenim portama, pošto je teško odrzati tradiciju paljenja badnjaka u kućnom ognjištu. Badnji dan predhodi Božiću, kojim se obelezava rođenje Isusa Hrista. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

“Danas smo okupljeni oko našeg zavetnog hrama posvećenog svetom Savi da jednim srcem i jednom dušom proslavimo sveradosni i najveći hrišćanski praznik. Punih 40 dana kroz post i molitvu pripremali smo se za veliki dan koji je pred nama i koji ćemo proslaviti sutra kao dan Hristovog rođenja”, kazao je Irinej.

On je ponovio da su Kosovo i Metohija “naša sveta zemlja, naš Jerusalim, mesto gde su naše crkve, gde je nikla naša kultura”.

“Mnoga su iskušenja pred nama ali neka Gospod sačuva Kosovo i Metohiju da ostanu narodu našem”, rekao je patrijarh.

On je vernicima poželeo blagosloven Badnji dan i da im radost ispuni srca uz tradicionalni Božićni pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi”, na šta su mu okupljeni odgovorili sa “Vaistinu se rodi”.

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Save prisustvovali su i ministri spoljnih poslova i odbrane, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.