PLAN ALBANACA DONOSI TENZIJE U REGIONU: “Na Kosovu i u Albaniji raste podrška ujedinjenju”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da među Albancima na Kosovu i u Albaniji "dramatično" raste podrška projektu njihovog ujedinjenja i dodao da "nema iluzija" da će na talasu te podrške političari u Prištini i Tirani nastaviti sa politikom čiji je krajni cilj ujedinjenje Kosova i Albanije.

Beta

Vučić je novinarima u Minhenu gde učestvuje na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti, komentarišući nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame da Kosovo smatra delom Albanije, rekao da su učestale izjave političara u Tirani i Prištini o albanskom ujedinjenju “politika a ne trenutna nervoza ili hir”.

– Razumem šta je politika, ako neko deset puta nešto izjavi onda znate da je to politika. U Albaniji i na Kosovu dramatično raste podrška ujedinjenju, sa 35 odsto na Kosovu i oko 40 odsto u Albaniji ona je porasla na 72 do 75 odsto. I jedni i drugi rade na ujedinjenju na talasu te podrške, što dodatno doprinosi stvaranju tenzija u regionu – ocenio je predsednik Srbije.

Govoreći o susretima koje je imao u Minhenu, Vučić je kazao da je “naročito zadovoljan” razgovorima koje je vodio sa poslanicima Bundestaga iz stranke Angele Merkel.

– To su ljudi koji su apsolutno za nezavisno Kosovo ali smo imali otvoren, konkretan razgovor u kom sam prvi put čuo najoštriju osudu priča o Velikoj Albaniji. Oni poštuju što je Srbija pouzdan partner, slušali su naše stavove jer znaju da nećemo uraditi ništa neodgovorno – rekao je Vučić.

On je dodao da je sa američkim kongresmenima vodio “težak” razgovor, prvenstveno u vezi slučaja Bitići.

– Na tome je insistirao kongresmen Eliot Engel, poznati albanski lobista. Ja osuđujem taj strašan zločin i trudimo se da pronađemo dokaze ali ne možete nekog da procesuirate samo zato što mislite da je kriv ili ste to pročitali u štampi. Dobro je ipak da i tako razgovaramo na otvoren i iskren način o našim razmimoilaženjima – kazao je predsednik Srbije.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da će u slučaju da Sarajevo pokrene inicijativu za promenu imena Republike Srpske, Banjaluka predložiti da se pored imena RS stavi crtica i dopiše – zapadna Srbija, Vučić je kazao da razume da Dodik želi da kaže da niko nema pravo da menja ime Republike Srpske.

– Ime Republika Srpska je Ustavom garantovano. To je Dejtonska kategorija, kategorija Ustava BiH. Siguran sam da će tako i ostati – rekao je Vučić.