PLAN PREDSEDNIKA? “Vučić radi Amfilohiju o glavi, pokušava da preuzme KONTROLU nad protestima u Crnoj Gori”

"Vučić i Djukanović su odlučili da taj zakon bude usvojen kako bi eliminisali mitropolita Amfilohija, zajedničkog neprijatelja obojice"

BETA

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je predsednik Crne Gore Milo Djukanović “u dobroj meri izgubio kompas” kada je reč o dogadjajima u toj zemlji, a da predsednik Srbije Aleksandar Vučič nastoji da “preuzme kontrolu nad procesom” tako što pokušava da sebi privuče mitropolita Amfilohija, koji je na čelu narodnog protesta u Crnoj Gori.

“Vučić se trenutno udvara (mitropotitu crnogorsko primorskom SPC) Amfilohiju, šalje mu poruke da ga podržava, da na njegovu podršku može da računa, a u istom trenutku u kojem mu to govori, radi mu o glavi preko diplomatskih kanala na Zapadu, gde Amfilohija predstavlja kao ispostavu ruskih interesa. Da stvar bude bizarnija i užasnija, to mu u isto vreme radi i u Moskvi”, rekao je Jeremić u intervjuu za portal “Direktno”.

Jeremić je dodao da Vučić i njegovi ljudi u Moskvi predstavljaju Amfilohija kao čoveka koji je slepo odan Carigradskoj patrijaršiji i koji čini sve što je u njegovoj moći da se interesi Rusije potisnu sa Balkana.

“Dakle, i na Zapadu i na Istoku Vučić i diplomatija Srbije ovoga trenutka ne da su indiferentni, već agresivno gaze mitropolita Amfilohija”, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da su Djukanović i Vučić “u priču o zakonu o verskim slobodama u Crnoj Gori” ušli zajedno i da će u njoj ostati zajedno do kraja.

“Njihovi kriminalni interesi su previše uvezani da bi mogli da se razdvoje. I sad kad Vučić nekima ‘u poverenju’ kaže: Milo Djukanović je moj protivnik, on je moj neprijatelj, protiv njega ću da uradim ovo ili ono – on ne govori istinu. Oni su zajedno preduboko u organizovanom kriminalu da bi jedan bez drugoga mogli”, rekao je Jeremić.

Dodao je da je “zakon o otimanju i raščinjavanju SPC u Crnoj Gori” donet u dogovoru Djukanovića i Vučića, a kao dokaz je naveo da ni Vučić, niti Ivica Dačić i srpska diplomatija, nisu nijednim formalnim aktom “prstom mrdnuli nakon usvajanja zakona”.

“Vučić i Djukanović su odlučili da taj zakon bude usvojen kako bi eliminisali mitropolita Amfilohija, zajedničkog neprijatelja obojice, kao i da bi se u Crnoj Gori formiralo nešto slično ‘Srpskoj listi’ na Kosovu – a to je da grupa korumpiranih političara dobije monopol nad predstavljanjem Srba. Ta grupa bi zbog svoje prošlosti zauvek bila osudjena da bude manjina, ali i da bude potrebna za formiranje neke vlasti”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi Vučić tako dobio svoj paket akcija u Crnoj Gori, a Djukanović još četiri godine vlasti nakon parlamentarnih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani ove godine.

Jeremić je naveo da će generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković u skoroj budućnosti morati da odgovori na seriju veoma neprijatnih pitanja o proneveri sredstava namenjenih Srpskoj pravoslavnoj crkvi. “Pronevereni su milioni namenjeni SPC za radove na Hramu Svetog Save, na primer. To će postati jedan od najžešćih skandala koji će zatresti Srbiju. I to u ne toliko dalekoj budućnosti”, rekao je Jeremić.

On je dodao da je Selaković “glavna ličnost u svim marifetlucima vezanim za SPC”, kao i da je generalni sekretar predsednika Srbije direktno uključen u nadziranje podizanja Hrama Svetog Save.

loading...