MENJA SE IZGLED CENTRA BEOGRADA: Uskoro će ovom ulicom IĆI TROLEJBUSI

francuska
google.street.printscreen

Izmene u jednoj od beogradskih saobraćajnica kojom će se gradski prevoz spuštati do nove okretnice u Dunavskoj

Francuska ulica biće proširena kako bi mogla da prihvati linije javnog gradskog prevoza koje će se njome spuštati kada okretnica sa Studentskog trga bude izmeštena u Dunavsku ulicu. Direkcija za gradsko građevinsko zemljište raspisala je konkurs za projektante koji bi trebalo da pripreme tehničku dokumentaciju za ovaj projekat. Rok za konkurisanje je 21. novembar, a po ulasku u posao izvođač će imati 210 dana da uradi projekat. 

Tema konkursa je proširenje poteza Francuske ulice od Braće Jugovića do Dunavske i dela Ulice braće Jugovića na po dve saobraćajne trake po smeru. Predviđena je i izgradnja kontaktne mreže, kao i dogradnja u delu Francuske, od Braće Jugovića do Trga Republike, i delu Dunavske, od Žorža Klemansoa do Dobračine. Za preostali deo Dunavske kontaktna mreža se projektuje u okviru Dunavske.

Takođe, konkursom je planirano i proširenje dela Ulice braće Jugovića od Francuske do Despota Stefana na četiri saobraćajne trake ukupne širine 12 metara, kroz koje je potrebno projektovati i biciklističke staze.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je za 2016. godinu planirala aktivnosti na više projekata koji se odnose na uređenje zone Knez Mihailove. Kroz uređenje zone predviđeno je popločavanje Trga republike i celog pravca Vasina – Uzun Mirkova, kao i izmeštanje trolejbusko-autobuske okretnice sa Studentskog trga u Dunavsku.

Po završetku, trolejbusi, koji na Trg republike stižu Kolarčevom i Makedonskom, kretali bi se popločanim trgom približno sadašnjoj trasi i u desnom skretanju spuštali Francuskom prema Dunavskoj. Ulevo bi ulazili u Dunavsku i dalje saobraćali do novog trolejbusko-autobuskog terminusa, preko puta postojeće garaže GSP.

KONTAKTNA MREŽA

GRADSKO saobraćajno preduzeće “Beograd” dalo je mišljenje za proširenje pešačke zone u centru grada i izgradnju trolejbuskog terminala u Dunavskoj ulici, po kojem da bi se obezbedili uslovi za funkcionisanje trolejbuskog saobraćaja potrebno je izgraditi kontaktnu mrežu duž Francuske ulice u dužini od oko kilometra.