PLAŠE GA SAJBER RATOVI: Tramp hitno naredio da vladine agencije uklone RUSKI ANTIVIRUS iz svojih sistema

Donald Tramp
Wikipedia

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa naložila je vladinim agencijama u SAD da uklone proizvode "Laboratorije Kasperski" iz svojih informacionih sistema.

 

Kako je navedeno, Trampova administracija je zabrinuta da je ta kompanija za sajber bezbednost, čije je sedište u Moskvi, podložna uticaju Kremlja.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD izdalo je direktivu agencijama u kojoj im je naredilo da identifikuju proizvode “Kasperskog” u svojim informacionim sistemima u roku od 30 dana, naprave planove za uklanjanje i prekid upotrebe proizvoda u roku od 60 dana, a da u roku od 90 dana počnu i da realizuju te planove za odustajanje od upotrebe tih proizvoda, prenosi Rojters. 

Ministarstvo je zabrinuto zbog veza između određenih zvaničnika Kasperskog i ruske obaveštajne i drugih vladinih agencija, kao i zbog normi prema ruskom zakonu koje omogućavaju ruskim obaveštajnim agencijama da traže ili prinudno iznude pomoć od Kasperskog i da presreću komunikacije koje protiču kroz ruske mreže – navodi se u saopštenju tog ministarstva. 

Britanska agencija navodi da iz “Kasperskog” nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. 

Ta kompanija je u više navrata negirala da ima veze sa bilo kojom vladom i da ne bi pomogla vladi u sajber špijunaži.