PLAŠI SE ZA SVOJU BEZBEDNOST: Na ovaj način ISMAIL MORINA pokušava da se spasi od IZRUČENJA SRBIJI

morina
printscreen

Advokat Ismaila Morine, osumnjičenog da je pre tri godine dronom prekinuo utakmicu fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, izjavio je danas da je njegov klijent zatražio politički azil u Hrvatskoj da bi izbegao izručenje Srbiji.

 

Mogu da potvrdim da je Morina podneo zahtev za politički azil u Hrvatskoj jer smatra da u Srbiji neće imati pravično suđenje – rekao je za BIRN advokat Darko Butigan.

Županijski sud u Dubrovniku doneo je rešenje o izručenju Srbiji Morine, a sada je na potezu Vrhovni sud u Zagrebu.

Butigan je, međutim, uložio žalbu Vrhovnom sudu koji nema pravno zacrtan vremenski okvir u kom treba da donese odluku. 

 Morina je u zatvoru u Dubrovniku, gde se našao nakon što je po poternici iz Srbije uhapšen u Hrvatskoj prošlog meseca, čeka da se posle Županijskog suda koji je doneo rešenje o izručenju o svemu izjasne i Vrhovni sud i Bošnjaković.

Uobičajeno je da Vrhovnom sudu treba dva do tri meseca da odluči o žalbi, ali sada će zahtev za azil da odloži ekstradiciju za šest do deset meseci – predviđa Butigan.

Istovremeno, prištinski dnevnik “Bota sot” je preneo da je jedan od najbližih savetnika lidera Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, Naim Mursel, objavio da Morina neće biti isporučen Srbiji “zahvaljujući angažovanju bivšeg hrvatskog predsednika” Stjepana Mesića, kog naziva “velikim prijateljem Albanaca”.

Fudbalski savez Albanije objavio je saopštenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morinaja. U saopštenju se poziva vlada te zemlje da “interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morinaja Srbiji”.

Fudbaleri albanske reprezentacije oglasili su se preko Fejsbuka komentarišući hapšenje Morinaja nazivajući ga apsurdnim. Takođe su pozvali da on bude oslobođen.

Njegov brat Dževair se požalio televiziji “Report” da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji.

Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo – rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli.