Pleme DABAŠI HARA LIBIJOM: Oni su odgovrni za otmicu stradalih Srba

Libija
Beta

Iza otmice Slađane Stanković i Jovice Stepića u Libiji stoji ozloglašeni ogranak porodice Dabaši, koji se bavi otmicama ljudi.

 

Dabašijevi su na zapadu Libije razvili organizovanu kriminalnu mrežu i praktično zagospodarili gradom Sabrata i okolnim mestima.

 
– Morate da razumete koncept porodice u Libiji. Dabaši su najveća porodica u tom delu zemlje. Oni su pleme i mahom su dobri ljudi. Jedan mali deo njih se odmetnuo i upustio u kriminalne poslove. Bave se otmicama, iznuđivanjem novca i krijumčarenjem migranata u Evropu – rekao je za Blic  novinar lista „Libija obzerver“.

Iako ovaj klan zvanično nije deo ISIS, tesno sarađuje sa njima. Islamista Nuredin Čučan, koji je bio glavna meta američkog napada u kojem su ubijene i srpske diplomate, bio je pod protekcijom klana Dabaši i krio se na njihovoj teritoriji.

Uništenim objektom rukovodio je Abdelhakim Mšavat, lider Libijske islamske borbene grupe, koja je odigrala ključnu ulogu u rušenju Gadafijevog režima. Jedan od osnivača te grupe je Muftah Tavadi, čovek čiji je brat Husein Tavadi, gradonačelnik Sabrate.

Da je teško razgraničiti crno od belog u Libiji, pokazuje činjenica da je tela Stepića i Stankovićeve u Tripoli dopremio trgovac oružjem i jedan od libijskih “gospodara rata” po imenu Abdul Rauf Kara, koji se nalazi na crnoj listi SAD.

Obama najavio napad pre pet dana

Predsednik SAD Barak Obama je još 17. februara istakao kako će ta zemlja sprečiti da se Islamska država ukoreni u Libiji.

– Nastavićemo akcije tamo gde su nam operativne mogućnosti čiste i gde budemo imali jasnu metu. Nećemo dozvoliti da iskoriste političku nestabilnost i ukorene se u Libiji – rekao je Obama.