PLIVALA OKO BARKE, A ZATIM SE UDALJILA: Crnogorski ribari ugledali čudovište iz morskih dubina

Na petom kilometru od obale Reževića, budvanski ribari juče su ugledali ajkulu dužine oko tri metra.

Bela ajkula
Printscreen/Youtube

Iz Instituta za biologiju mora Mirko Đurović za Portal RTCG kaže da se radi o modrulju (prionace glauca), vrsti plave ajkule koja živi u Jadranu, koja je ugrožena i zaštićena vrsta i najčešće nije opasna po ljude.

– Neko vreme je plivala oko barke, a zatim se udaljila – navedeno je uz opis videa koji je snimio Branko Dragišić.

Dragišić za Portal RTCG kaže da su juče imali probleme s ajkulom.

– Ajkula se vrtela oko barke 15-20 minuta jer smo lovili ribu pa je to privuklo. Čak nam je ribu zajedno sa najlonom otkinula dva, tri puta – rekao  je Dragišić.

Još ranije su stručnjaci iz Instituta saopštavali da u Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulje koje nisu opasne za ljude.

Dragišić kaže da je povelika te da misli da nije potpuno bezopasna.

– Čitao sam da nije opasna za čoveka, ja ruku stavih na motor od barke, a ona kako je blizu bila samo se okrenula prema mojoj ruci, verujem da bi me povredila da nisam pomerio ruku – kaže on.

Iz Instituta za biologiju mora su kazali da tokom proleća, ženke modrulja se ponekad mogu videti oko peskovitih plaža ili plićih zaliva, gde rađaju mali broj živih mladunaca 30-50cm dužine. Nakon 9-12 meseci trudnoće vraćaju se na otvoreno more u prirodno stanište.

Tako su početkom maja na plaži Jaz zaposleni u Institutu pronašli nasukano mladunče modrulja.

Samo se u EU ulovi oko 25000 tona modrulja svake godine i to uglavnom nenamerno.

Situacija sa korona virusom koja je obustavila i morski saobraćaj sigurno je delimično uticala i da se morski svet opusti, kažu stručnjaci.