PLJAČKA VEKA U RTB BOR: Za sedam godina nestala OGROMNA KOLIČINA zlata?

Istraga "pljačke veka" u Boru mogla bi da otkrije još veće razmere krađa. Sumnja se da je "Zlatara" oštećena za približno 120 miliona evra.

zlato
Pixabay.com

Tačnu količinu zlata koja je od 2010. do 2017. godine nestala iz pogona tadašnjag rudarsko-topioničarskog basena (RTB) “Bor” nije moguće precizno ustanoviti. Ipak, pretpostavlja se da je u tom periodu iz pogona “Zlatare” nestalo najmanje tri tone plemenitog metala, vrednog gotovo 120 miliona evra, pišu “Novosti”.

– Stvar je vrlo jednostavna. Naime, kampanja dobijanja zlata u RTB se, do dolaska kineskih investitora decembra 2018. obavljala sporadično, u najboljem slučaju jednom u tri meseca. U svakom slučaju, velikih para je bilo za sve u lancu krađe tog plemenitog metala – navodi za “Novosti” izvor iz istrage.

Zvaničan razlog što se kampanje dobijanja zlata u RTB nisu redovno obavljale bio taj da bi se prikupile dovoljne količine “anodnog mulja”. To je sirovina koja se dobija u toku postupka izdvajanja bakra, i koja se u pogonu “Zlatare” kasnije prerađuje u zlato, srebro, selen, platinu i paladijum.

– Međutim, nedugo nakon što je “Ziđin” preuzeo 63 odsto vlasništva u RTB, kampanje dobijanja zlata u “Boru” počele su da se, iz sopstvenih sirovina, obavljaju gotovo svake nedelje. Pritom, Kinezi nisu investirali gotovo ništa, već su, uz postojeće resurse, uveli rigoroznu disciplinu, koja je rezultirala time da se gotovo svake nedelje u “Zlatari” obavlja postupak prerade “anodnog mulja” – navodi izvor.

“Novosti” pišu da je iz “Zlatare”, po dokumentaciji koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, u periodu od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona dolara.

– Trag zlata se postepeno gubi od 2010. godine. Postoje indicije da je u tom periodu nestalo oko tri tone tog metala, vrednog gotovo 120 miliona evra. Tim novcem je finansirana izgradnja 37 stambenih zgrada na jednom od najpoznatijih jezera na svetu, na tromeđi evropskih država – navodi izvor.

Inače, zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa, 10. maja prošle godine uhapšena su četiri radnika RTB – I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik “Zlatare”, kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća “Zaštita”, koje je ranije obezbeđivalo RTB. U Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv njih je postupak, trenutno, “pod ručnom”, jer je tužilac kome je dodeljen slučaj u međuvremenu dobio rešenje o penzionisanju, tako da se sada čeka izbor njegovog naslednika.

POTREBNA MEĐUNARODNA ISTRAGA

Izvor kaže da je potrebna temeljna istraga sa međunarodnim institucijama da bi se dokazali navodi o neviđenoj pljački zlata iz Bora.

– Svakako da je manjak “anodnog mulja” uticao na to da se do 2017. ne obavljaju redovne kontrole prerade te sirovine. Međutim, opšte je poznato i da je u šumama u okolini Bora bilo smešteno više desetina improvizovanih topionica zlata, u kojima je prerađivana ta sirovina, koja je, podsetimo, u džakovima iznošena iz fabričkog kruga RTB – objašnjava sagovornik.