PLJUŠTE ODŠTETE U NIŠU: Grad zbog padova i ujeda platio milion evra

Predstavnici grada Niša, Javno-komunalnog preduzeća "Mediana", Osnovnog i Višeg suda potpisali su danas sporazum o primeni medijacije u slučajevima kada gradjani tuže grad zbog padova i povređivanja na javnim površinama i zbog ujeda pasa i mačaka lutalica.

Tvrđava u Nišu
Wikipedia.org

Gradski većnik Saša Živić istakao je da grad na ime odštete zbog padova ili ujeda građanima godišnje isplati oko milion evra.

Živić je rekao da će zahvaljujući medijaciji građani brže dolaziti do obeštećenja, a taj postupak će uticati i na značajno smanjenje sudskih troškova.

– Iznos obeštećenja koji je do sada dogovaran na gradskoj Komisiji za mirno rešavanje sporova kretao se, u zavisnosti od težine povrede, od 25.000 dinara za ogrebotine do više desetina hiljada dinara za ozbiljnije povrede. Na sudu su građani takođe dobijali obeštećenja u tolikom iznosu, ali su troškovi suđenja i veštačenja duplirali ili trostruko uvećavali konačni iznos – izjavio je Živić.

On je istakao da će gradjani, koji se ne opredele za medijaciju ili ne budu zadovoljni ishodom medijacije, moći da se opredele za parnični postupak protiv grada.

Direktor JKP “Mediana” Dragoslav Pavlović rekao je da to preduzeće učestvuje u isplati svih šteta za ujede pasa i mačaka lutalica, ali nema toliko velike izdatke za tu namenu kao grad.

– Ti iznosi svakako nisu mali i beznačajni, a uz medijaciju značajno bi bili smanjeni. Mediana je na ime odštete za ujede pasa i mačaka 2016. godine isplatila 7,8 miliona dinara, sledeće godine 11,9 miliona dinara, 2018. godine osam miliona dinara, a od početka ove godine 7,2 miliona dinara – izjavio je Pavlović.

Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda Zoran Krstić istakao je da u postupku medijacije sud informiše stranke o tom postupku, obezbeđuje prostor i medijatore, overava sporazum i strankama izdaje izvršni nalog koji mogu da naplate u postupku izvršenja.

Krstić je rekao da postupak medijacije mnogo kraće traje od parničnog postupka i zato je u interesu građana da se za njega opredele, dok je sud zainteresovan za medijaciju jer smanjuje broj sporova koji spadaju u masovne.