Po ovim ulogama ćemo pamtiti poslednju ZLATNU DIVU srpskog glumišta (VIDEO)

Mira Stupica
facebook.com/miroslava.mira.stupica

Poslednja dama srpskog glumišta, preminula je danas u Beogradu u svojoj 93. godini. Ova gracija u amanet ostavila nam je brojne pozorišne i filmske uloge kojima je svojim temperamentom udahnula besmrtnost.

Miroslava Mira Stupica rođena je u Gnjilanu 17.avgusta 1923. godine. Svoj prvi i sudbonosni susret sa daskama koje život znače, imala je u vreme  dok je bila učenica Trgovačke akademije u Beogradu. 

Ova heroina srpske glumačke scene, bila je poslednja koja je svoj zanat učila od najboljih glumica koje je jugoslovensko tle videlo, a koje su već odavno ušle u legendu, poput Žanke Stokić i Rahele Ferari.

Vatreni temperament ove zanosne crnke doprineo je da uloge koje je odigrala u teatru, poput: Držićeve Petrunjele, Glorije, baronice Kasteli, ostanu jedne od teško nadmašivih.

Pored pozorišnih Mira se izdvojila i televizijskim ulogama u fillmovima i serijama, poput:

“Otvorena vrata”, “Ranjenik” ,  “Doručak sa đavolom”, “Sedam i po”. poslednji film u kom je igrala bio je ostvarenje Srđana Dragojevića “Parada”.

Koliko je zadužila čitavu pozorišnu umetnost, najbolje pokazuju nagrade koje je osvajala. Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete “Joakim Vujić”, nagrada “Pavle Vuisić”, festivala “Dani Zorana Radmilovića”.

Na koncu svega, možemo reći da je otišla poslednja zlatna diva srpskog teatra.

Pogledajte snimke u kojima je Mira briljirala:

Serija “Otvorena vrata”: 

 Film “Preko mrtvih”:

Film: “Sedam i po”loading...