PO ZAHTEVU STRANIH INVESTITORA: Grad u Srbiji uskoro dobija POTPUNO NOV AERODROM

Buduća vazdušna luka nalaziće se na Štipljanskom putu, šest kilometara od centra grada.

Pixabay

Kako kažu gradske vlasti Jagodine, određena je lokacija, izvršena promena namene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko područje i čeka se odluka Vlade o prenosu prava svojine na grad.

Kako razlog za izgradnju vazdušne luke, gradske vlasti navode da veliki broj stranih investitora, uslovio kao potrebu da se izgradi aerodrom.

– Strana ulaganja su uticala na ubrzan ekonomski, privredni i turistički razvoj grada, što je uslovilo i potrebu za izgranjom aerodroma koji bi, uz izgradnju nove komunalne delatnosti i sadržaja i osavremenjavanje postojećih, doprinelo daljnjem razvoju Jagodine i ovog područja, kao modernog, privrednog, kulturnog, turističkog i administrativnog centra Pomoravskog okruga – navode gradske vlasti.

Aerodrom će se graditi na Štipljanskom putu, katastarske opstine Vinorač – Voljevče, na mestu sadašnjeg Letilišta, udaljenog oko šest kilometara od centra grada.

Letilište je registrovano sa sertifikatom za upotrebu od 2010.godine. Pista će biti površine oko 40.000 kvadratnih metara i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma.

Po projektu vazdušna luka imaće upravnu izgradu, pistu, toranj i dve benzinske pumpe. Na pistu će moći da sleću avioni do 80 putnika. 

Izgradnja aerodroma je u četvrtak na dnevnom redu Skupštine grada.

Podsećamo, Jagodina je do 1951. godine imala aerodrom.