POBEDA NAD KRALJEVIMA KRIMINALA: U policijskoj akciji zaplenjene tone droge i uhapšeno preko 700 LICA

Policija je u Velikoj Britaniji uhapsila više od 700 osumnjičenih, zaplenila gotovinu u iznosu od 54 miliona funti i tone droge u najvećoj i najznačajnijoj operaciji protiv organizovanog kriminala u toj državi. Britanska agencija za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala (NCA) saopštava da je u saradnji sa drugom evropskim policijama, uspela da probije kodirane barijere i prodre u tajni komunikacioni sistem Enkročat, koji koriste trgovci drogom i oružjem.

Policija
sxc.hu

Zvaničnici su naveli da su među uhapšenima i oni koji su prethodno bili “nedodirljivi” i koji su decenijama izbegavali pravdu, uživajući u “blistavim” životnim stilovima, prenosi Independent.

Pripadnici kriminalnih grupa visokog nivoa, uključujući one koje uvoze oružje, drogu i krijumčare ljude u Veliku Britaniju, uhapšeni su u nizu racija nakon što su državne agencije uspele da pristupe tajnoj komunikacijskoj mreži.

Osumnjičeni su koristili EnkroČet mrežu za mobilne telefone koji su dizajnirani da budu zaštićeni od prisluškivanja.

Ali, u aprilu je međunarodni tim uspeo da dešifruje poruke, počeo da prisluškuje prikuplja podatke.

Prva dama Metropoliten policije Kresida Dik opisala ju je kao “promenu pravila igre”, naglasivši da su samo njeni podređeni uhapsili 171 osobu i zaplenili 13,3 miliona funti u gotovini.

“Ovo je samo početak. Vršićemo upade u mreže organizovanog kriminala u nedeljama, mesecima, a možda i godinama pred nama”, ističe Kresida Dik.

“Pobeda nad kraljevima kriminala”

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala navela je da EnkroČet koristi oko 60.000 korisnika širom sveta, a u Velikoj Britaniji oko 10.000.

“To je najznačajnija i najveća operacija te vrste u Velikoj Britaniji”, izjavio je zvaničnik Agencije.

Uhapšeno je do sada u akciji 746 ljudi, uključujući i one koji su važili za nedodirljive, ali i otkriven identitet korumpiranih policajaca.

Prema navodima agencije, “Enkro” telefone koristili su kriminalci “srednjeg i višeg ranga”.

Glavni savetnik šefa Nacionalne policije za organizovani kriminal, Stiv Žup, operaciju je nazvao “pobedom nad kraljevima kriminala”.

Demontiranjem ovih grupa spasili smo bezbroj života i zaštitili zajednice širom Velike Britanije“, dodao je Žup.

U racijama je do sada oduzeto više od 54 milion funti, pored 77 komada vatrenog oružja i granata, 1.800 metaka, preko dve tone droge klase A i B i 28 miliona pilula “uličnog valijuma” proizvedenog u ilegalnim laboratorijama.

Zaplenjeno je i 55 luksuznih automobila i 73 luskuzna sata.