POBEDA U PRVOM KRUGU: Crna Gora je izabrala MILA ĐUKANOVIĆA

Milo Đukanović
wikipedia/UKOM (foto: Stanko Gruden/STA)

Izlaznost na izborima je bila 63,9 odsto, što je na nivou prethodnih izbora za predsednika.

 

Kandidat crnogorske, vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Djukanović pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora sa 54 odsto osvojenih glasova, preliminarni su podaci Državne izborne komisije (DIK).

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,2 odsto glasova, predstavnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović 8,2 odsto podrške, dok je za kandidata Prave Crne Gore Marka Milačića glasalo 2,7 odsto birača.

Prelimnarni rezultati su saopšteni na osnovu 97 odsto obradjenog biračkog materijala.

Posmatrači izbora, domaće i medjunarodne organizacije su zabeležili nepravilnosti, uz ocenu da one ne mogu uticati na konačni rezultat, dok će stav o regularnosti glasanja danas saopštiti posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović je sinoć na konferenciji za novinare ocenio da je jedan od razloga Djukanovićeve pobede taj što opozcioni birači “nisu bili motivisani” da izadju na birališta kao na parlamentarnim izborima.

Analitičar Miloš Bešić je Televiziji Crne Gore kazao da je Crna Gora “bila i ostala duboko podeljeno društvo” i za “najveći” izazov posle izbora označio prevazilaženje tih podela.

Prema njegovim rečima, Crnoj Gori je potrebna zrela i odgovorna opozicija.loading...