POBEDNIK GODINU DANA KASNIJE: Zašto je simbol Beograda morao biti skinut i restauriran?

Prošlo je godinu dana od kada su završeni radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku...

Kalemegdan Pobednik Oblacno
Dnevno.rs

Bio je to veliki događaj za grad, a svaki sekund postavljanja Pobednika na svoje mesto mediji su pratili u uživo prenosima.

Projekat rekonstrukcije i restauracije ovog simbola Beograda uradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Povodom godišnjice završetka radova izvršen je pregled stanja spomenika i utvrđeno je da se spomenik nalazi u dobrom stanju.

Zavod će i ubuduće redovno pratiti stanje spomenika i redovno dokumentovati sve promene.

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji su počeli 02. septembra 2019. godine. Za vreme izvođenja, radovi su izazvali veliku pažnju javnosti, koja je pratila svaku fazu.

Jedan od najznačajnijih koraka bilo je spuštanje bronzane figure, kao neminovan deo procesa restauracije i njeno odvoženje u Smederevo u atelje vajara dr Zorana Кuzmanovića na popravku.

Bronzana skulptura je demontirana 10. oktobra 2019. godine i odneta u atelje gde su preuzeti kompleksni radovi na restauraciji.

Skulptura je bila u lošem stanju zbog uticaja atmosfere i protoka vremena i na sebi je bila dobila sloj oksida i crne čađi.

U postupku obnove skinuti su sa skulpture debeli slojevi naslaga i patine. Veliki izazov je predstavljalo rešavanje problema narušene statičke sigurnosti skulpture i to je bio glavni razlog zbog koga je skulptura morala da bude dopremljena u radionicu.

Nakon završenih radova Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je organizovao 13.02.2020. godine od 10-16 časova svojevrsno druženje sa Pobednikom.

Naime, svi zaiteresovani građani bili su u prilici da pogledaju izloženu skulpturu na platou Gornjeg grada u neposrednoj blizini postamenta.

Veliki broj posetilaca je obišao skulpturu, fotografisao se sa njom za uspomenu i prvi put, imao izbliza priliku da sagleda Pobednika.

Paralelno sa radovima na skulpturi izvođeni su radovi na statičkoj sanacija temelja spomenika i konzervatorsko restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Svi radovi su završeni 31. marta 2020. godine i Spomenik Pobedniku je nastavio da bude omiljeno sastajalište sugrađana i posetilaca Beograda.

Koji je bio povod za posatavljanje Pobednika

Spomenik Pobedniku, podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik čine bronzana muška figura sa orlom u desnoj ruci i spuštenim mačem u levoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Iako prvobitno zamišljen kao deo monumentalne fontane koja je trebalo biti postavljena na prostoru Terazijskog platoa, odnosno Trga prestolonaslednika Aleksandra kako se trg tada nazivao, Pobednika je usled niza najraznovrsnijih okolnosti dočekala potpuno drugačija sudbina i on je danas baš tamo gde pripada.

Tekst realizovan sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.