“POBEDNIK” ODLAZI SA KALEMEGDANA: Svi DETALJI rekonstrukcije kultnog simbola Beograda (FOTO)

Na Kalemegdanu, zbog skidanja "Pobednika", gornji grad Beogradske tvrđave danas će biti zatvoren za posetioce do 13 časova.

Pobednik
Wikipedia/Neda Kovačević

Akcija skidanja simbola Beograda trajaće od 11 do 13 časova, a “Pobednik” će zatim biti izložen na carigradskom drumu do 15 časova.

Građani će imati priliku da ceo događaj prate u direktnom prenosu na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Nakon skidanja bronzane figure, “Pobednik” će biti odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać poziva građane da se danas fotografišu sa “Pobednikom”, jer je to, kako ističe za list Danas, možda poslednja prilika da ga vide.

“U slučaju da ‘Pobednik’ bude vraćen Beograđanima, ostaje samo da se mole i strahuju da s ‘Pobednikom’ neće biti isto kao s Trgom republike”, kaže Bastać.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd ističu za Danas da rekonstrukcija “Pobednika” dolazi u trenutku kada gradske vlasti ne mogu da sprovedu ni rutinsko sređivanje ulica i trgova, a da ne izazovu ozbiljne probleme.

“Ugrađivanje u ‘poslove’, katastrofalno neznanje, nemar i loš kvalitet radova, odsustvo brige za potrebe gradjana, bahatost i bezobzirnost, sve su to razlozi zbog kojih ni najjednostavnije sredjivanje ulica ne može da prođe bez dodatnih radova i popravki”, navode u Inicijativi zbog čega su zabrinuti za kvalitet rekonstrukcije “Pobednika”.