POBEDNIK U KATASTROFALNOM STANJU: Snimili ga IZBLIZA, pa otkrili rupe od METAKA I GELERA (FOTO)

Radovi na projektu rekonstrukcije i restauracije spomenika „Pobednik” na Beogradskoj tvrđavi započeće po dobijanju sredstava od Grada Beograda, saopšteno je iz zavoda.

Beoinfo/Kolaž

Projekat rekonstrukcije podrazumeva statičku sanaciju, restauracije kamenog postamenta i bronzane skulpture spomenika, dok je predviđeni vremenski okvir za izvođenje radova šest meseci nakon sprovođenja postupka javne nabavke.

Zavod je tokom prošle godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika.

Beoinfo

Uvidom u stanje ustanovljeno je da su oštećenja na spomeniku drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija spomenika. Na osnovu ovih i svih prethodnih ispitivanja, Zavod je u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu uradio projekat rekonstrukcije i restauracije spomenika „Pobednik”.

Beoinfo

Tokom 2016. godine redovnim osmatranjem konstatovano je prilično oštećenje na spomeniku. Tim povodom je zatraženo mišljenje ekspertskog tima Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu o statičkom stanju spomenika sa predlogom potrebnih mera zaštite, u kome je navedeno da je spomenik „Pobednik” nagnut 30 centimetara u odnosu na vertikalnu osu, da naginjanje spomenika predstavlja proces koji i dalje traje.

Beoinfo

Radi se o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto. Analiza je pokazala da prethodni radovi iz 1996. godine na sanaciji spomenika utiskivanjem „mega” šipova nisu dali rezultate.

Beoinfo

Dobijeno je i ekspertsko mišljenje dr Zorana Kuzmanovića, vajara, o stanju bronzane skulpture spomenika, u kome se navodi da je uočljiv veliki sloj oksida na celoj površini skulpture sa više oštećenja u vidu rupa verovatno od metaka ili gelera.

Za vreme od 91 godine, od kako je spomenik postavljen, rađeno je samo čišćenje spomenika od grafita i zaprljnosti i popunjavanje pukotina i spojnica kamene obloge.loading...