POBEGAO GLAVOM BEZ OBZIRA: Evo zašto je jedan britanski mogul rešio da se preseli na BALKAN

Britanski proizvođač veterinarskih lekova Dechra Pharmaceuticals preneo je vlasništvo nad svim dozvolama pribavljenim u Britaniji na novi ogranak.

Pixabay.com

U sklopu priprema za Bregzit prebacio je metode testiranja lekova i na novu laboratoriju u Zagrebu, dok su vlasništvo nad dozvolama preneli u Holandiju.

Godine 2015. kupili su 63,3 odsto udela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lekova Generi kako bi ušli na tržište vakcina.

Ujedno su hteli i znatno da prošire portfolio farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.

Sve metode analitičkog testiranja lekova proizvedenih u pogonu u engleskom Skiptonu prenesene su na novu laboratoriju u Zagrebu i laboratoriju Bladel na jugu Holandije.

To će nam omogućiti da lekove stavljamo u promet u Evropskoj uniji u slučaju da Britanija i EU međusobno ne priznaju standarde kvalitete, što je vrlo izgledan scenario – navodi se u Dechrinom saopštenju.

Iz britanske kompanije poručuju i da su povećali zalihe u nabavnom lancu kako bi sprečili probleme zbog mogućih zastoja u lukama.

Procenjuju da eventualne uvozne ili izvozne carine neće u značajnijoj meri uticati na njihovo poslovanje.

Ne navode hoće li nove mere uticati na radna mesta.

Dechra je poslovnu godinu zaključila s 27 odsto većom operativnom dobiti, od 127,4 miliona funti (140,67 miliona evra).

Povećali su godišnju dividendu za 24 odsto na 31,6 penija po deonici.

Godine 2015. kupili su 63,3 odsto udela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lekova Generi kako bi ušli na tržište vakcina i znatno proširili portfolio farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.