Pobegao iz Severne Koreje, pa ŠOKIRAO LEKARE: “Ono što sam mu našao u crevima nisam video u 20 GODINA KARIJERE”

Severna Koreja
Printscreen

Želudac severnokorejskog vojnika koji je u ponedeljak prebegao u Južnu Koreju preko Zajedničkog bezbedonosnog područja pun je parazita, zbog čega se još uvek nalazi u kritičnom stanju.

Lekar Li Kuk-jong prebega je uspešno operisao u sredu ujutro u bolnici Univerziteta Ajou, ali je dodao da je severnokorejski vojnik i dalje kritično.

 
– Operaciju smo završili nakon što smo vojniku iz trbušnog zida izvadili metak. Mučimo se sa lečenjem pacijenta, jer smo u njegovom želudcu pronašli veliki broj parazita koji ulaze u i jedu ranjeno tkivo. Osim toga, kod pacijenta smo naleteli na parazita kojeg nikada nismo videli kod Korejaca i to nam pravi velike probleme. Radim 20 godina kao hirurg i takve sam parazite video samo u udžbenicima – rekao je Li.

Jedan parazit koje su pronašli u probavnom traktu vojnika bio je dugačak čak 27 centimetara, piše “Korea Biomedikal Rivju”. Među parazitima se našla i vrsta nematoda (valjkasti crvi) kojima je vojnik mogao da se zarazi pre nego što su ga upucali.

Osobe se nematodama mogu zaraziti konzumiranjem povrća koje se tretiralo ljudskim fekalijama. Ljudske fekalije koje nastaju konzumiranjem tih biljaka mogu se reciklirati kako bi se uzgajalo povrće, a to u produžetku povećava populaciju nematoda, prenosi Jutarnji list.

Nematode mogu uzrokovati neuhranjenost i blokirati creva, a uzrokuju pankreatitis (upalu ili infekciju gušterače) i apendicitis (upalu slepog creva). Ako se probiju kroz ranjivi deo creva, ti paraziti takođe mogu uzrokovati i peritonitis (upalu potrbušnice). Ako se ne izleči na vreme, peritonitis se može proširiti na druge organe i u krv, što može dovesti do otkazivanja organa i smrti.

Stručnjaci kažu da sa parazitima žive mnogi Severnokorejci, uključujući i vojnika koji je prebegao. Smatra se da je tako zbog monotone prehrane na koju su Severnokorejci osuđeni zbog činjenice da žive u izolaciji i nemaju pristup raznovrsnim namirnicama.

– Oni uglavnom jedu rižu i kukuruz, kimči i paštetu od graha. Nedostaje im proteina i esencijalnih masti – rekli iz Svetskog programa za hranu za “Rojters” prošlog meseca.

Uz to, često se izveštavalo o tome da u Severnoj Koreji vladaju relativno loši higijenski uslovi.

– Ne znam šta se događa u Severnoj Koreji, međutim pronašao sam mnoge parazite prilikom pregleda drugih prebega. Kod jedne žene koja je prebegla pronašli smo 30 vrsta nematoda. U Severnoj su Koreji paraziti očigledno veliki problem – rekao je profesor Seong Min sa Fakulteta medicine pri Univerzitetu Dankok.

Li kaže da je tanko crevo severnokorejskog prebega trenutno perforirano, kontaminirano fekalijama i inficirano parazitima.

– Ima sve što teoretski može imati, pa je logično da je njegova prognoza lošija – kaže Li.