POBEGAO zatvorenik iz Zabele: Za Aleksandrom Poprženim RASPISANA POTERNICA

Zatvor
pixabay.com/ilustracija

Osuđenik Aleksandar Popržen (30), navijač Rada, pobegao je iz poluotvorenog tretmana požarevačkog zatvora Zabela.

 

Popržen, osuđen zbog razbojništva, bio je u poluotvorenom paviljonu, i bili su mu dozvoljeni izlasci u grad i posete devojke.

 
Od kada je dobio ovaj tretman juče nismo uspeli da saznamo, ali je privilegije zloupotrebio i išetao iz zatvora. Kada su zatvorski čuvari primetili da ga nema, obavestili su policiju koja je za njim raspisala poternicu.

– Nesumnjivo je da je imao pomagače koji su mu pružili logističku podršku da se nesmetano udalji iz zatvora. Verujemo da je već bio u Beogradu kada su čuvari primetili da ga nema u paviljonu – kaže sagovornik “Blica” upoznat sa potragom.

Iako je poslednjih godina bio u zatvoru zbog pljačke zlatare u Paraćinu, iz koje je odneo 2,5 kilograma zlatnog nakita, veruje se da je održavao kontakte sa „ortacima“ iz kriminalnog miljea, ali i navijačkih krugova.

– Sumnja se da će i na „slobodi“ nastaviti da se bavi kriminalnim poslovima. Moguće je da ponovo organizuje neke pljačke, ali ne odbacuje se ni mogućnost da je aktivan i u drugim poslovima s one strane zakona, kao što je krijumčarenje i prodaja droge. I pre hapšenja, informacije su ukazivale da ima udela i u tome. Sarađivao je, naravno, sa saborcima sa tribina stadiona Rada, poznatijim kao „junajted fors“, koji su, kao i on, privođeni između ostalog i zbog nasilničkog ponašanja – dodaje naš sagovornik, koji očekuje da će begunac Popržen uskoro biti uhapšen i vraćen na izdržavanje kazne, ali pod strožim tretmanom – kaže sagovornik Blica.

Popržen je izdržavao kaznu zbog razbojništva u Paraćinu. Uhapšen je 2011. nakon što je uz pretnju pištoljem iz zlatare ukrao 2,5 kilograma nakita vrednog oko tri miliona dinara. On i Dejan Amanović u pljačku u Paraćinu došli su „audijem 80“, koji su ukrali u Beogradu.

Ekstremni navijači, nasilje i droga

Ekstremni navijači Rada zvani „junajted fors“ vezuju su za mnoge kriminalne aktivnosti, pre svega trgovinu drogom. Učestvovali su i u brojnim okršajima u kojima su i njihovi članovi ubijeni. Jedan od njihovih većih izgreda jesu transparent i često skandiranje poruke „Nož, žica, Srebrenica“.