Počela inauguracija Donalda Trampa, evo čime je Melanija iznenadila Mišel Obamu

Donald i Melanija
Printscreen

Republikanac Donald Tramp, pobednik na izborima 8. novembra, zvanično će položiti zakletvu i postati 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Svečanost počela u Crkvi Svetog Jovana.

 

Tramp je, zajedno sa suprugom Melanijom, stigao u biskupsku Crkvu Svetog Jovana u Vašingtonu, čime je počela njegova predsednička inauguracija.

Donald Tramp u crkvi prisustvuje službi sa svojom porodicom, sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, sa članovima Kabineta i sa svojim prijateljima, prenosi Si-En-En.

Nakon službe Donald Tramp je otišao u Belu kuću, gde se sastao sa odlazećim predsednikom, Barakom Obamom i njegovom suprugom Mišel. Melanija Tramp priredila je malo iznenađenje za bivšu prvu damu i donela joj je poklon.

Oko 16.30 po srednjoevropskom vremenu, krenuti ka Kapitol hilu, gde će položiti zakletvu. 

Očekuje se da će Tramp tačno u podne položiti ruku na Bibliju Abrahama Linkolna. Američki mediji navode da će Tramp zakletvu položiti držeći ruku na još jednoj Bibliji, koju mu je majka poklonila 1955. godine.

Zakletvu će položiti i Pens, a svečanosti će prisustvovati njihove porodice, porodica Obama, članovi Kongresa i Vrhovnog suda SAD, i mnogobrojni građani.

Trampove pristalice formirale su redove kod bezbednosnih kontrolnih punktova, a neki od njih nose crvene kape s natpisom “Učinimo Ameriku ponovo velikom“, što je bio slogan Trampove predsedničke kampanje, prenosi AP.

Poranili su, međutim, i demonstranti, među kojima su neki pokušali da spreče ljude koji dolaze na inauguraciju da prođu kroz bezbednosne punktove.

Američka prestonica je pretvorena u svojevrsnu tvrđavu, jer inauguracione aktivnosti obezbeđuje oko 28.000 policajaca, pripadnika Nacionalne garde i pedesetak bezbednosnih i tajnih službi.

Pripreme za inauguraciju Donalda Trampa koštale su 200 miliona dolara, a na događaj je bačena senka zbog optužbi demokrata da je zvanična Moskva učestvovala u nameštanju rezultata u korist republikanca.

Donald Tramp se javnosti obrati na tviteru: