POČELA ISPLATA 30 EVRA: Siniša Mali garantuje da će pomoć države SVI dobiti najkasnije do OVOG datuma

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će danas i sutra 30 evra pomoći biti uplaćeno za oko dva miliona građana Srbije. Dodaje da prijave za 3.000 dinara za vakcinisane građane počinje 1. juna, ističući da država "u dan, u dinar" ispunjava ono što je obećala.

Novac evro
Pixabay.com

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se do 7.30 jutros za pomoć od 30+30 evra pomoći prijavilo 3.814.000 građana.

Ističe da danas počinje isplata prvih 30 evra, koji će stići na račune oko 640.000 građana. Sutra će, prema njegovim rečima, novac biti uplaćen na račune još 1.400.000 građana.

Samo u prva dva dana preko dva miliona građana će dobiti novac. Prijavljivanje traje do subote, 15. maja, pozivam građane da se prijave preko kol centra ili portala Uprave za trezor“, istakao je Mali.

Takođe, dodaje da će novac biti isplaćivan i u petak, a do kraja naredne nedelje novac će dobiti svi koji su se prijavili.

U dan, u dinar ispunjavamo obećanja. Ovo je samo deo trećeg paketa pomoći i privredi i građanima kako bismo ublažili posledice epidemije“, naglašava ministar finansija.

Ističe da je očigledno da je Vlada opet “pogodila” sa ovom merom jer se, kaže, ne bi toliko ljudi prijavilo da im ne treba novac.

Država pokazuje koliko je jaka i snažna, sve je kako smo i obećali, to smo i obezbedili, da li su to vakcine, bolnice, respiratori, sve ide na vreme, drugačija je slika Srbije“, navodi Mali.

Od 1. juna prijava za 3.000 za vakcinisane 

Govoreći o pomoći od 3.000 dinara za građane koji su primili vakcinu, Mali je rekao da prijava kreće 1. juna i trajaće do 15. juna.

Ići će preko Uprave za trezor, isto kao za 30 evra, biće i kol centar, izaći ćemo 1. juna sa brojem telefona i novim portalom koji pripremamo. Ko god primi makar jednu dozu vakcine do kraja maja, stiče pravo i za ovu pomoć. Važno je da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta kako bismo potpuno otvorili ekonomiju“, navodi ministar finansija.

Dodaje da treći paket pomoći građanima iznosi 257 milijardi dinara, plus još devet milijardi dinara za vakcinisane.

Imamo likvidnost neophodnu da obezbedimo ovu pomoć, prethodne četiri godine unazad imali smo suficit, imamo dovoljo rezervi da bismo reagovali sa paketom, deo sredstava je i sa međunarodnog tržišta kapitala. Država preuzima najveći deo tereta ove krize“, navodi Mali.

Ministar finansija ističe da u Srbiji nema masovnih otpuštanja uslovljenih pandemijom, kao ni zatvaranja fabrika.

Kada je reč o rastu srpske privrede, Mali navodi da je za prvi kvartal ove godine prognoziran pad od -1,3 odsto, a ostvaren je rast od +1,2 odsto.

Sa tim ove godine sigurno idemo iznad šest odsto stope rasta. MMF je rekao pet, Svetska banka rekla pet, a oni su uvek konzervativniji, a i mi smo sami po sebi uvek konzervativni. Mi bismo tako napravili svetski uspeh, sa minusom prošle godine i +6 ove godine, to je svetsko čudo“, naglašava Mali.