POČELA IZGRADNJA AUTO-PUTA BEOGRAD-SARAJEVO: “Balkanu ništa nije potrebnije od povezivanja”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Sremskoj Rači uz turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i članove Predsedništva BiH prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, rekao da samo putevi čine da "prestanemo da budemo neka vrsta crne rupe" na mapi Evrope.

Beta

– Ovo je veliki dan, počinje jedan od najvažnijih događaja u istoriji regiona. Od 1945. godine svi putevi ka BiH uglavnom su bili loši, kao da je neko narode koji žive na ovom području kažnjavao zbog ko zna čega. Danas je prilika da pokažemo da sami možemo da uređujemo svoje odnose. Ovo je bio prostor sumnji, strahova, mržnje a danas počinjemo da spajamo i povezujemo taj prostor – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će u okviru projekta autoputa, biit izgradjen “ceo prsten” i “veći i moderniji most koji će spajati ljude iz Srbije sa ljudima iz BiH i Republike Srpske kao njenog dela”.

– Hoćemo da nam budu bliži i Banjaluka, i Višegrad, i Sarajevo i Tuzla, hoćemo da Bošnjaci iz Raške oblasti lako mogu da dodju do Sarajeva ali i da se Srbi iz Beograda povezuju sa Bošnjacima iz Sarajeva i obrnuto. Hoćemo da ljudi vide prednost da sarađuju jedni sa drugima. To ne znači brisanje prošlosti već pogled u budućnost – naveo je Vučić.

Dodao je da Srbiju i Tursku, posle vekova burne istorije, danas povezuje želja da grade puteve “svuda po celom Balkanu”.

– Za 15-ak dana otvorićemo deonicu Niš – Pirot – Dimitrovgrad, tako da ćemo od Subotice do Istanbula imati kompletan autoput. Ni kilometra kroz Srbiju neće biti a da nije autoput – rekao je Vučić koji je potom sa Erdoganom i članovima Predsedništva BiH simbolično označio početak radova na izgradnji autoputa od Beograda do Sarajeva.

Ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice autoputa od Kuzmina do Sremske Rače, vredan 250 miliona evra, potpisan je pre 10 meseci.