Danas zvanično počinje jesen, a po narodnom verovanju, ako je na jučerašnju Malu Gospojinu bilo suvo i sveže, čeka nas suva i sveža jesen.

 

Verovanje i nauka se u ovom slučaju nisu mimoišli.

 
– Ovo zahlađenje je kratkotrajno, iako je temperatura vazduha nešto niža od prosečne za doba godine – rekao nam je meteorolog Goran Mihajlović.

On je dodao da i dalje možemo govoriti o početku jeseni kao miholjskom letu, jer se pod tim podrazumevaju temperature do polovine oktobra.

– Već nas od sutra čeka povećanje maksimalne temperature i do kraja meseca ona će varirati oko 20 stepeni – rekao je Mihajlović.

Što se oktobra tiče, očekuje se da sve bude u granici proseka.

– Od trećeg do devetog oktobra srednja nedeljna temperatura biće unutar granica proseka, sa prosečnom temperaturom od sedam do 12 stepeni i najvišom dnevnom od 18 do 24 stepena. U većem delu Srbije tokom ovog perioda biće malo toplije, uglavnom stabilno i suvo vreme, dok će u centralnoj i istočnoj Srbiji biti prosečno toplo i prosečno suvo – rekao nam je meteorolog Branko Bijelić.

Suvo i toplo vreme nastaviće se i dalje u mesec, kaže on.

– Od 10. do 16. oktobra izgledi su da će srednja nedeljna temperatura u većem delu Srbije biti u granicama proseka, dok će u južnim delovima zemlje biti tek malo hladnije, za jedan stepen ispod proseka – dodao je Bijelić.

U centralnim, južnim i jugoistočnim delovima Srbije kišobrane ne morate nositi svaki dan, jer se ovde očekuje i manje padavina nego inače.

– Izgledi su da u drugoj nedelji oktobra vreme bude prosečno toplo i vlažno u većem delu Srbije, osim na jugu, gde će biti nešto hladnije i suvlje, kao i u centralnom delu zemlje sa prosečno toplim i suvim danima – objašnjava Bijelić i dodaje da će se najviša dnevna temperatura te nedelje kretati od 13 do 22 stepena.

Kad se sve uzme u obzir, uživaćemo u prijatnom kraju septembra i toplom i prosečno suvom oktobru.

– Po sadašnjim prognozama i novembar će biti topao i prosečno vlažan mesec, a decembar prosečno blag i vlažan – zaključuje on.

Poljoprivrednike će obradovati vest da do sredine oktobra sigurno neće biti mraza, a hronične bolesnike da ovo vreme pogoduje svakom stanju.

– Period vlažnog fronta je za Hitnu pomoć miran period. Sa padom temperature broj intervencija na javnom mestu se smanjuje, jer umereno hladno vreme pozitivno utiče i na hronične bolesnike i na zdrave ljude, a uz kišu se i mirnije spava – rekla nam je dr Nada Macura.
 loading...