POČELA MALA MATURA: Osmaci polažu test iz maternjeg jezika, a ovo su PRAVILA UVEDENA ZBOG KORONE

Proverom znanja iz maternjeg jezika počelo je polaganje male mature.

Printscreen RTS

Trodnevno polaganje ispita iz maternjeg jezika počelo je danas u devet časova i trajaće do 11 časova. Sutra je test iz matematike, a u petak kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

Maturanti na ispit treba da ponesu đačku knjižicu i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku (ako žele da prvo napišu odgovore njom), gumicu i plavu hemijsku olovku. Priznaju se samo odgovori napisani hemijskom olovkom.

Šta je ministar poručio maturantima

Ministar prosvete Mladen Šarčević poželeo je uspeh svim učenicima koji danas polažu test i poručio im da rade polako i pažljivo.

“Moj savet kao dugogodišnjeg profesora je da prvo uradite lakše, pa onda teže zadatke i nemojte da žurite. Mesta u školama ima dovoljno za sve”, rekao je ministar učenicima pred polaganje testa u Osnovnoj školi “Ratko Pavlović Ćićko” u Prokuplju.

Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, kalkulatora, papira i ostalih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Pomoćnik ministra Milan Pašić posavetovao je đake da posebnu pažnju obrate na one najlakše zadatke jer je iskustvo pokazalo da se tu najviše greši. Ističe da ima sasvim dovoljno vremena i da mogu prvo da rešavaju pitanja grafitnom olovkom, a tek onda hemijskom.

U srednjim školama i gimnazijama, napominje, ima dovoljno mesta za sve maturante.

U svakoj učionici u kojoj se polaže ispit dežuraju po dva nastavnika. U jednoj učionici je najviše devet učenika, na propisanoj distanci.loading...