Počela nova sednica skupštine, prvi put od bojkota, PRISUSTVUJE I JEDNA POSLANICA OPOZICIJE

Sednici skupštine Srbije danas prisustvuje i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić koja je predlagač dva zakona. Ovo je prvi put od kad je DS proglasila bojkot da neki poslanik te stranke učestvuje u radu skupštine, a njeni i predlozi Srpske napredne stranke razmatraju se objedinjeno.

Skupština
Beta

Na početku, u delu sednice za poslanička pitanje, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je predsednicu vlade Anu Brnabića zašto zbog brojnih afera nije smenila ministarku građevina, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović ili barem javno zatražila njenu smenu.

U delu sednice za poslanička pitanja, Šešelj je istakao da Mihajlovićeva “sve da je najnevinija ima moralnu odgovornost i treba da podnese ostavku” zbog hapšenja njenih najbližih saradnika.

“Radikalima se ne sviđa što tolerišete kriminal u vrhu države, ali vaše kriminalne afere počele su još sa bivšim predsednikom Srbije Tomom Nikolićem i njegovom lažnom diplomom”, rekao je Šešelj i pitao kako će ova vlast goniti druge za kriminal ako nije počela od sebe.

Aleksandar Marković iz Srpske napredne stranke rekao je da je pre šest dana Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo da ne postoje osnovi sumnje da su Aleksandar i Andrej Vučić bili u vezi sa vlasnikom farme Jovanjica koji je uhapšen zbog gajenja marihuane i pitao da li će se neko od opozicije izviniti zbog tvrdnji o tome koje su iznosili.

“Hoće li neko reći izvini Vučiću što smo lagali o tebi i tvojoj porodici. Neće, već sutra će smisliti novu laž i aferu protiv nekog iz SNS-a”, rekao je Marković.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura pitala je Ministarstvo zdravlja šta će biti sa obolelima od multiple skleroze koji nisu obuhvaćeni zakonom kojim se izdvajaju sredstva za dodatne lekove.

Ministarku pravde Nelu Kuburović pitala je da li je istina da se opet piše Zakon o nestalim bebama, a roditelji ni NVO koje se time bave nisu uključeni.

Poslanik ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić pitao je da li će biti produžen rok za prijavu oružja koje gradjani imaju za ličnu bzbednost, a Jelena Vujić Obradović iz Jedinstvene Srbije založila se za pravilnik o obrazovnom radu u inostranstvu kako bi deci dali šansu da očuvaju srpsku tradiciju, veru i pismo.

Posle pitanja, poslanici su započeli raspravu o izbornim zakonima.