POČELE PRIPREME ZA PRIJEMNE ISPITE: Najskuplji je ETF, pogledajte kakva je situacija na ostalim fakultetima

Studenti
Foter / vancouverfilmschool / photo on flickr

Budući studenti, pored toga što uveliko razmišljaju koji fakultet je najbolji za njih, pred sobom imaju i ozbiljan zadatak da se na vreme pripreme za polaganje prijemnog ispita.

 

Fakulteti uveliko održavaju pripremnu nastavu, a cena ove jedinstvene obuke razlikuje se od od jedne do druge ove visokoškolske ustanove, a treba imati na umu da osim za časove, novac u pojedinim slučajevima treba izdvojiti i za pripremnu literaturu, pišu beogradski mediji.

Farmaceutski fakultet u Beogradu je jedan od onih na kojima je pripremna nastava počela još u decembru. Tako je za 80 pripremnih časova iz matematike, odnosno hemije, potrebno izdvojiti 27.000 dinara, po predmetu.

Pripremna nastava iz matematike i fizike za upis na tehničke fakultete (ETF) traje još od oktobra 2016. i grupe broje najviše 20 polaznika. Predviđeno je da kursevi traju do 15. juna ove godine.

 U okviru svakog kursa prevdiđen je i probni test, koji ima za svrhu proveru stečenog znanja, a budući studenti dobijaju i domaće zadatke.

Cena pripreme po predmetu je 36.000 dinara ukoliko se plaća odjednom, a postoji i mogućnost plaćanja pripreme na rate, ali cena kursa onda je skuplja i iznosi 40.000 dinara.

Na Ekonomskom fakultetu cena pripremne nastave je 5.200 dinara. Iz matematike, računovodstva i informatike, osnova ekomonije i poslovne ekonomije održaće se po 15 pripremnih časova. Pripremna nastava nije predviđena iz istorije, geografije i sociologije kao i za test opšteg obrazovanja i informisanosti.

Budući brucoši na Mašinskom fakultetu mogu da se spreme iz matematike. Pripremna nastava već traje, održava se subotom, u planu je 65 časova, a cena je 20.000 dinara. Postoji mogućnost plaćanja u pet rata.

Na Stomatološkom fakultetu u toku su prijave, a nastava iz dva predmeta, hemije i biologije, počinje u subotu, 4. februara. Za pripremnu nastavu koristili bi se srednjoškolski udžbenici, preporučeni u informatoru Stomatološkog fakulteta, što bi obezbedilo identične uslove za sve kandidate koji polažu prijemni ispit na ovom fakultetu.

Organizovanje kursa ne podrazumeva istovremeno pohađanje oba predmeta, već izbor zavisi od želje kandidata.

Cena časa po predmetu iznosi 500 dinara. Za pedeset časova hemije kandidat uplaćuje 25.000 dinara i pedeset časova biologije 25.000 dinara.

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita iz matematike. Nastava će se držati subotom, a fond iznosi 40 časova. Postoje dva termina početka kursa, 11. februar i 4. mart.

Za pripremnu nastavu nije potrebna prethodna prijava. U zavisnosti od interesovanja postoji mogućnost da se u junu održe dodatni kursevi. Cena kursa je 12.500 dinara.

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku pripremna nastava je besplatna. Počinje u martu i biće organizovana za pet predmeta. Prijava traje do 8. marta.

Filološki fakultet je među retkima koji vežbe, testove i rečnike nudi onlajn 24 sata dnevno. Materijal za pripremanje za prijemni sastoji se od gramatike, lekcija, vežbi i testova. Pripremanje za prijemni ispit na Filološkom fakultetu namenjeno je kandidatima koji polažu srpski, grčki, ruski, italijanski, nemački, španski, francuski, engleski i slovački jezik. Kurs se realizuje putem Mudl sistema za elektronsko učenje, a prijavljivanje se vrši popunjavanjem na sajtu Filološkog fakulteta. Konkurs za prijavu otvoren je do 2. marta, a kurs se plaća 15.000 dinara za jedan, odnosno 25.000 za dva jezika.