POČELI IZBORI: Skoro dva miliona glasača bira novu vlast na Kosovu

Glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu počelo je danas tačno u 7 sati glasanjem predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka na jednom od biračkih mestu na Fakultetu tehničkih nauka. 

Beta/AP

Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova se takmiči 1.067 kandidata.

Na izborima učestvuju 20 stranaka, četiri koalicije, kao i jedan nezavisan kandidat a on je iz redova bošnjačke zajednice.

Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Glasanje se obavlja na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 više u odnosu na lokalnim izborima 2017. godine.

Centralna izborna komisija je odlučila da 35.087 građana van Kosova imaju pravo glasa.

Prema ocenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

Sa bezbednosnog stanovišta takođe nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na severu, ali i drugim delovima Kosova. 

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Na sedam biračkih centara u Severnoj Mitrovici 22.457 građana moći će da iskoriste pravo glasa.

U opštini Leposavić pravo glasa ima 17.993 gradjana koji mogu glasati na 18 biračkih centara. U Zvečanu pravo glasa ima 9.209 osoba koji glasaju na 7 biračkih centara, dok u Zubinom potoku pravo glasa ima 8.552 glasača sa 13 biračkih centara.

Ukupan broj glasača u četiri opštine na severu je 58.187, koji će glasati u ukupno 44 biračka centra.

Evropska unija pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona.

Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača. Za bezbedan tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.