POČELI RADOVI: Rekonstrukcija Kalenić pijace posle 90 godina, obnova u ČETIRI FAZE

kalenic pijaca
Dnevno.rs/Petar Marković

Posle devedeset godina počeli su radovi na rekonstrukciji Kalenić pijace i građani Vračara će za dve godine dobiti modernu pijacu, poput onih u Španiji i Francuskoj, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

 

On je za TV Pink precizirao da projekat obnove podrazumeva rekonstrukciju u četiri faze, što je bitno jer je cilj da pijaca u svakom trenutku radi.

Prva faza podrazumeva zamenu kioska u Ulici Maksima Gorkog i Njegoševoj, koji će imati isti izgled. U drugoj fazi vršiće se natkrivanje dela pijace između dve kapije, a u trećoj će biti izmešteni sadržaji iz mlečne hale u natkriveni deo i tada počinje rekonstrukcija mlečne hale. U četvrtoj fazi počinje rekonstrukcija najvažnijeg, otvorenog dela pijace. To podrazumeva izgradnju 155 parking mesta ispod zemlje, rekonstrukciju kaldrme i uređenje dela gde je sada fast-park odnosno nadzemna garaža, gde će biti uređena javna gradska površina na kojoj će se nalaziti upravna zgrada sa lokalima u prizemlju – rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, u planu je da se jedan deo Njegoševe ulice pretvori u pešačku zonu, kao i plato sa kojeg će se ulaziti na pijacu. U tom delu će se napraviti podzemna parking mesta. Ovaj deo grada dobiće potpuno nov izgled, jer ova pijaca je simbol svih beogradskih pijaca.

Folić je najavio da će biti rekonstruisane i pijaca Bajloni, pijaca na Senjaku i Paliluli i da će one dostići nivo evropskih pijaca.