POČELO JE! Devedesetogodišnja baka prva u Britaniji PRIMILA VAKCINU i – evo kako se oseća (VIDEO)

Devedesetogodišnja baka iz Severne Irske prva je osoba na svetu koja je primila "Fajzerovu" i "Biontekovu" vakcinu protiv koronavirusa, pošto je Britanija jutros započela vakcinaciju građana.

Printscreen Youube/Guardian News

Margaret Kinan je u Univerzitetskoj bolnici u Koventriju jutros oko šest sati i 30 minuta po lokalnom vremenu prva u Britaniji, a i na svetu, primila vakcinu protiv koronavirusa kompanija “Fajzer” i “Biontek”.

“Veoma sam privilegovana jer sam prva vakcinisana protiv koronavirusa. To je najbolji poklon koji sam mogla da poželim jer ću sada u novoj godini konačno moći da provodim vreme sa porodicom i prijateljima, nakon što sam veći deo ove provela potpuno sama”, rekla je gospođa Kinan.

Zahvalila se bolničkom osoblju koje je vodilo računa o njoj i preporučila svima da prime vakcinu što pre.

“Ako sam ja sa 90 godina mogla da je primi, možete i vi takođe”, poručila svima gospođa Kinan.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prva zapadnoevropska zemlja koja je počela vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa.

Predviđeno je da od virusa budu zaštićeni najugroženiji kako bi se život što pre vratio u normalu, pa će vakcinu prvo dobiti stariji od 80 godina i medicinski radnici. Vakcinacija neće biti obavezna.

Britanija je za početak naručila 40 miliona doza “Fajzerove” vakcine, a svaka osoba mora da dobije po dve doze, što znači da će se u prvom talasu vakcinisati 20 miliona ljudi.

Pre samo nedelju dana, Britanija je prva u svetu odobrila za široku upotrebu vakcinu protiv koronavirusa koju proizvode kompanije “Fajzer” i “Biontek”.

Britanska vlada je prihvatila preporuku Agencije za lekove i zdravstvene proizvode i odobrila upotrebu vakcine.

Testiranja su pokazala da je vakcina ove dve kompanije efikasna u 95 odsto slučajeva.