POČELO OZONIRANJE GSP AUTOBUSA: Od danas svi koji uđu u prevoz primetiće i JOŠ JEDNU NOVOST (FOTO)

Od danas će sva vozila gradskog prevoza imati dozere i svi koji ulaze moći će da dezinfikuju ruke, tako ćemo dodatno da doprinesemo da u gradskom prevozu budemo sigurni, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je prisustvovao početku ozonizacije i dezinfekcije vozila u Pogonu GSP-a na Novom Beogradu.

Beoinfo

– Koristimo nedelju kada je manje vozila gradskog prevoza na ulici kako bismo obavili jedan veoma važan posao koji će obezbediti dodatnu sigurnost putnicima, ali i onima koji rade u našem gradskom prevozu. Na teritoriji grada Beograda  u špicu imamo 1.654 vozila, a tu mislim na autobuse, tramvaje, trolejbuse i garniture BG voza i danas smo u prilici da u svako od tih vozila postavimo dozere. To su dozeri koji sadrže dezinfekciona sredstva gde će putnici koji ulaze u vozila moći da izvrše dezinfekciju ruku –  rekao je Vesić.

On je dodao da se od jutros kreće sa još jednom metodom koja će obezbediti dodatnu sigurnost i gradskom prevozu, a to je ozoniranje autobusa.

– To je metoda, prepoznata od strane Instituta za javno zdravlje „Batut”, kojom se uništavaju apsolutno sve bakterije i mikro organizmi i kada se jednom vozilo ozonira to traje tri do četiri dana. Obezbedili smo da se svako vozilo koje pripada JKP „GSP” ozonira dva puta nedeljno što je dovoljno da autobusi budu bezbedni. Osim toga na svim okretnicama naše osoblje ima zadatak da čisti rukohvate i verujemo da tim merama činimo dodatni napor kako bi ljudi koji koriste gradski prevoz bili bezbedni što ne znači da ne treba da nose maske jer u vozilima nije moguće obezbediti distancu – istakao je Vesić.

Beoinfo

Kako je rekao Grad Beograd je mnogo uradio na zaštiti putnika i vozača te da je zahvaljujući tome zaraženo oko 3,5 odsto vozača što omogućava da gradski prevoz funkcioniše i u uslovima kada je epidemija veoma prisutna.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević je naglasio da je Grad Beograd preko ovog sekretarijata preduzeo od marta do danas oko 60 mera i aktivnosti kako bi doprineo snižavanju rizika od prenošenja virusa u gradskom prevozu.

– Grad Beograd je jedan od prvih gradova u Evropi koji je svim svojim vozačima podelio zaštitne maske i rukavice kada ih gradovi poput Milana, Madrida, Londona nisu imali. Mi smo ih, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, imali i zato se maksimalno trudimo i dajemo naš dopronos kako bismo obezbedili zaštitu putnicima i vozačima – rekao je Vasiljević.

Dr Stevan Blagojević iz Instituta za opštu i fizičku hemiju podsetio je da je sistem ozoniranja prvi razvio Nikola Tesla 1896. godine i dodao da su kasnija istraživanja pokazala da je ozon izuzetno efikasan i da ubija sve bakterije u vrlo kratkom vremenu.

– Bitno je da je on gas i da se brlo brzo širi i na mestima koje ne možemo da operemo, ali i da se kasnije, u roku od pola sata sam raspada odnosno pretvara u kiseonik. Institut za opštu i fizičku hemiju je u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i Inovacionim fondom razvio ozon generator, jedan moderan sistem koji se pokazao efikasnim – rekao je Blagojević.