POČELO POLAGANJE MALE MATURE: Danas test iz maternjeg jezika, ministar objasnio KAKO IZGLEDA PRIMENA MERA u odeljenjima

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je sve spremno za polaganje male mature i da se sprovode sve mere zaštite.

Škola Klupe
Pixabay.com

Ministar Branko Ružić rekao je da je locirano 18 punktova sa izazovnim situacijama, ali da je sve spremno za polaganje mature. Prema njegovim rečima, test se polaže u 1247 škola. Dodao je da se epidemiološke mere poštuju, i da se gde god je više o 50 učenika test održava u fiskulturnim salama.

“Svi testovu su dovezeni juče do 31 punkta, a onda distribuirani u školama. Sve mere zaštite se sprovode”, naveo je Ružić za RTS.

Poručio je deci da nemaju tremu i da je sada prilika da pokažu znanje.

Kada je reč o zamerkama sindikata da su rezultati na testovima lošiji, Ružić kaže da takvih analiza nije bilo, a da je napraljen presek stanja nakon probnog testa, i da je pokazano da nema odudaranja, u odnosu na regularnu godinu pre pandemije. Navodi da se situacija prati i da ove godine ima veći broj zatvorenih pitanja.

Govoreći o čuvanju testova, Ružić kaže da je najveća odgovornost na direktorima, ali i na nastavnicima.

“U obrazovnom sistemu sede predani ljudi, koji grade ličnosti dece”, kaže Ružić i poručuje da će oni koji pomisle da zloupotrebe testove biti najstrožije kažnjeni.

Ministar je rekao da će se po završetku procesa imati podatke gde je najveća zainteresovanost.