44. FEST biće svečano otvoren večeras u 19h u Sava centru, a čast da publiku uvedu u novo izdanje festivala imaće glumci Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović koji će biti voditelji ceremonije.

 

Publika kao i do sada može da očekuje brojna iznenađenja na ceremoniji svečanog otvaranja, a nakon toga uslediće projekcija filma Vlažnost Nikole Ljuce.

Osim ovoga, svečano otvaranje 44. FEST-a obogatiće i muzički nastup proslavljene kantautorke i filmske kompozitorke Aleksandre Kovač koja ce za ovu priliku izvesti svoj novi singl, pesmu “Ljubav” u duetu sa hrvatskim pevačem Markom Toljom.

Na 44. FEST-u će biti prikazano 110 premijernih filmova podeljenih u više tematskih celina. U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano 19 filmova, od kojih premijerno –  Vlažnost, Dobra žena, Otadžbina,  Procep, Apofenija, Otvorena i Paluba ispod Terazija.

Ovogodišnji FEST posetiće članovi ekipa više od 20 filmova koji će sa publikom razgovarati posle projekcija i koji će se predstaviti medijima na press konferencijama. Specijalni gosti biće Victoria Abril i John McTiernan, kojima će biti uručen Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

Ljubitelji filma ove godine nisu ograničeni na beogradske bioskope, jer će FEST premijerno prikazati neke naslove i u drugim gradovima. Od 27. februara do 7. marta FEST-ovi filmovi će se prikazivati u bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu. Deo FEST programa će biti prikazan i u Crnoj Gori u Budvi. Projekcije će se održavati bioskopu Cadmus Cineplex od 26. februara do 6. marta.loading...