POČINJE GREJNA SEZONA U SRBIJI: Obezbeđena dovoljna količine energije, ali cela Evropa strahuje zbog ovog problema

Predstavnici Srbijagasa i Poslovnog udruženja Toplane Srbije poručili su danas da je Srbija spremna za početak grejne sezone, kao i da su obezbeđene potrebne količine energije i energenata.

Radijator
Pixabay.com

– U ovom trenutku su daljinski sistemi što se tiče ugovorenih količina energije i energenata za početak grejne sezone spremni – rekao je  direktor poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović na okruglom stolu “Kako ćemo se grejati naredne zime?” u Press centru UNS-a.

Naveo je da kvalitetna grejna sezona podrazumeva da se potroši 550 miliona kubika prirodnog gasa, 65 hiljada tona mazuta, kao i 156 hiljada tona uglja.

Izvršni direktor za komercijalne poslove Srbijagasa Dragan Vučur poručio je da u tehničko-tehnološkom smislu sistem u Srbiji funkcioniše bez problema.

Prema njegovim rečima, “pitanje svih pitanja” u celoj Evropi su odnosi vodećih gasnih kompanija u Rusiji i Ukrajini, te da “niko nema odgovor šta će biti 1. januara”.

– Srbijagas je zajedno sa ministarstvom energetike preduzeo sve da se pripremi pravovremeno za potpuni prekid ili eventualno smannjene veće isporuke preko Ukrajine – rekao je Vučur.

Naveo je da je Srbija iz alternativnih pravaca obezbedila dovoljne količine gasa , a da su u toku pregovori za dodatne količine čime bi se podigla sigurnost snabdevanja u pogledu količina i dnevne fleksiblilnosti.

– Banatski Dvor će za nekoliko dan biti napunjen sa 450 milona kubika glasa, a očekujemo i da se u oktobru upuni sa još dodatnih 100 miliona kubika gasa – rekao je Vučur i dodao da se ozbiljniji poremećaji u ceni gasa ne očekuju.loading...